NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Vecernie dedicată părintelui Arsenie Boca la Biserica “Înălțarea Domnului” din Pașcani

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la trecerea în neființă a părintelui Arsenie Boca. Zeci de pășcăneni sunt așteptați în seara aceasta la Biserica „Înălțarea Domnului”, începând cu ora 17.00, unde va avea loc o vecernie în cinstea Stântului neîncoronat al Ardealului.

 

Părintele protopop Pavel Postolachi, pârintele Vasile Tănasă, diaconul Daniel Dimitriu Sirghie și părintele Ioan Baciu vor oficia o slujbă religioasă de pomenire și o evocare a personalității lui Arsenie Boca, la împlinirea a 27 de ani de când a trecut la cele veșnice. Deşi, nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, părintele este considerat sfântul neîncoronat al Ardealului.

  

Duhovnicul Arsenie Boca şi-a dus viaţa printre fapte considerate miracole de cei care le-au văzut şi vorbe cu tâlc, balansându-se între renumele profetic şi durerile simţite în temniţele comuniste. Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Între anii 1929-1933 urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu. În anul 1940 este tuns în monahism la Mănăstire Sâmbăta de Sus, iar în anul 1948 este mutat ca stareţ la Mănăstirea Prislop. Se stinge din viaţă la 28 noiembrie 1989 şi este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop.

Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni participă la slujba de pomenire a părintelui Arsenie, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, când la Mănăstirea Prislop au venit în pelerinaj 30.000 de credincioși.

O comisie formată din înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române va cerceta viața, activitatea și scrierile Părintelui Arsenie Boca, cel pe care credincioșii îl numesc deja „Sfântul Ardealului”, pentru a fi canonizat. De altfel, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au declarat, în mai multe rânduri, că nu se opun canonizării Părintelui Arsenie Boca, precizând că acest lucru se face parcurgând anumite etape, inclusiv înființarea unei comisii care să studieze viața și activitatea părintelui.

Pe 31 octombrie 2016, la Mănăstirea Prislop, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfășurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, în vederea întocmirii dosarului pentru propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca.

 

Advertisements

Related posts

Cuza a murit în urmă cu 142 de ani, la Heidelberg, Germania. Conspiraţia din spatele abdicării marelui domnitor român

Redacția

Sala plină la spectacolul trupelor de teatru, de la Liceul Teoretic Miron Costin (video)

Teona Gherasim

Formația Trei parale la „Domnilor profesori, cu dragoste”

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site