NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Tribunalul Militar Iaşi judecă trei cazuri de dezertare!

Este o infracţiune care, teoretic, n-ar mai trebui să existe de când s-a scos obligativitatea serviciului militar. Niciunul dintre cei acuzaţi n-a catadicsit să-şi ia concediu medical ori să-şi prezinte demisia.

Cea mai complicată situaţie o are un maior, al cărui proces pentru dezertare a început în 2016 şi n-a putut fi soluţionat nici până în clipa de faţă.

  

Pe vremuri, infracţiunea de dezertare era una destul de frecventă în rândul militarilor. Mai ales al celor în termen, dar o dată cu renunţarea la obligativitatea serviciului militar, cel puţin teoretic, aşa ceva nu-şi mai are rostul. Oricine poate să-şi dea demisia dacă nu mai are chef să stea sub arme. Mai e şi varianta concediului: medical sau fără plată.

Totuşi, mai există dezertori. Surprinzător de mulţi, la ora actuală fiind pe rol la Tribunalul Militar Iaşi trei dosare de acest fel.

Plutonierul major Ionuţ D.H. de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău, a lipsit nemotivat de la serviciu din data de 09.11.2018, ora 7 dimineaţa şi n-a mai dat niciun semn de viaţă vreme de patru zile. Drept urmare, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dezertare, fiind, totodată, trecut în rezervă.

Pe parcursul cercetărilor, jandarmul a cooperat cu organele de urmărire penală, a recunoscut fapta şi acum aşteaptă pronunţarea sentinţei.

Alt caz este cel al lui maistrului militar Dumitru A. de la o unitate din Botoşani, care şi-a prelungit cu de la sine putere concediul de odihnă, întârziind patru zile. Şi el e judecat acum tot pentru dezertare.

În fine, cea mai complicată situaţie o are maiorul Florin Z., al cărui proces pentru dezertare a început în 2016 şi n-a putut fi soluţionat nici până în clipa de faţă. Ofiţerul era angajat la o unitate militară din Roman. El a absentat nejustificat de la serviciu la începutul lunii decembrie, anul 2015, a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, a făcut contestaţie, cerând suspendarea judecăţii pe motiv de nelegalitate şi a obţinut, în primă fază, încetarea procesului penal.

Însă, pe 12.06.2018, Curtea Militară de Apel a desfiinţat sentinţa iniţială, astfel încât procesul s-a reluat de la zero.

Sursă: www.ziarulevenimentul.ro

Advertisements

Related posts

Bombă ridicată din comuna Heleșteni

Teona Gherasim

Accident cu victime în intersectia spre Blăgești, la ieșirea de pe podul peste Siret

Marius Parteni

Accident pe strada Ștefan cel Mare. Un șofer teribilist a fost la un pas de a produce o tragedie (Foto)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site