RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Soldaţii români au fost comemoraţi în Germania

La Cimitirul Eroilor din suburbia Niederbühl a oraşului Rastatt – Germania a fost oficiat joi, de sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, parastasul pentru eroii români căzuţi pe front în Primul Război Mondial.

Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei “Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Baden, în prezenţa unui grup de credincioşi români stabiliţi în Germania. Cei 28 de militari români care au murit în lagărul din localitate îşi dorm somnul de veci în cimitirul civil din Niederbühl, însemnele de la mormintele lor fiind de forma unor cruci, amplasate de o parte şi de alta a aleii centrale, având în centru troiţa pe care sunt inscriptionate numele lor. “Pentru prima oară, prin mijlocirea domnului Josef Gombola, rezervist român, a fost prezent, alături de credincioşi, şi un grup de rezervişti germani, care a dat onorul şi a adus omagiu soldaţilor români”, a spus pr. Bogdan Stavarachi. La 27 august 1916, România a intrat în Primul Război Mondial cu speranţa să elibereze pe conaţionalii săi din Transilvania şi din celelalte părţi ale monarhiei Habsburgice. Campania română din 1916 s-a încheiat tragic. Atunci s-a instaurat un regim de ocupaţie represivă în teritoriile Olteniei, Munteniei şi Dobrogei, care a dus la exodul în Moldova a unei părţi a populaţiei, a guvernului şi a familiei regale. Mii de prizonieri de război şi ostateci români au fost trimişi în lagărele din Bulgaria, Austro-Ungaria şi Germania. În Germania, prizonierii români au fost supuşi la munci forţate în mine, pentru front sau în uzine şi ferme. Ei au fost privaţi de pachete, de corespondenţă, au fost înfometaţi şi torturaţi, au fost decimaţi de boli. Cei mai mulţi dintre români au murit în suferinţe teribile până în primăvara lui 1917. Cimitirul de la Soultzmatt, inaugurat în 1924 de suveranii români, Regele Ferdinand şi Regina Maria, este o mărturie grăitoare a tragediei de acum 90 de ani. “În vreme ce aici se petrecea agonia lor, în îndepărtata Ţară Românească liberă, graţie eforturilor naţionale, dar şi a ofiţerilor şi soldaţilor Misiunii franceze a generalului Berthelot, Armata Română a renăscut pentru a câştiga marea bătălie de la porţile Moldovei, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz (iulie-septembrie 1917)”, a amintit pr. Bogdan Stavarachi.

sursa mitropolia moldovei si bucovinei

  

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Petreceri pentru cei mici la finalul anului școlar, la Mon Jardin Junior

Redacția

Toată viitura din Ucraina va ajunge în aproximativ zece zile în zona litoralului românesc, iar efectele devastatoare vor fi vizibile

Redacția

Palatul ”Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa își deschide porțile pentru vizitatori, în Noaptea Muzeelor

Oana Cordoneanu
Încarcă...