NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Sesizarea USR privind construcția de hidrocentrale mici în ariile protejate, pe masa judecătorilor CCR

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, transmite Agerpres.

În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate, între acestea fiind încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor.

De asemenea, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.

Advertisements

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană. Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”. În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, se arată în sesizarea USR.

Advertisements
  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Profilul psihologic al lui Putin: un sentiment grandios de auto-importanță, cu pretenții exagerate de supunere automată la dorințele sale

Redacția

STUDIU Criza semiconductorilor ar putea reduce producţia auto globală cu 7,1 milioane de vehicule / Ratele scăzute de vaccinare şi creşterea numărului de infecţii în sud-estul Asiei au dus la închiderea fabricilor de cipuri

Redacția

O mamă a fost ucisă de fostul soţ sub ochii copilului lor de 3 ani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site