RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Schimb de experienţă Erasmus +, în Finlanda şi Estonia, pentru profesori de la Liceul Teoretic Bogdan Vodă Hălăuceşti

În perioada 14-20 mai, directorii Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăuceşti, prof. NECULĂEȘ Lidia Mihaela, prof.dr. GHERCĂ Iulian și doamna profesoară CĂȘUNEANU Alina, în calitate de membru al consiliului de administrație, au participat la cursul  Program Structured Erasmus + Course About the Finnish & Estonian Education System, organizat de EduFuture, în Finlanda și Estonia. Este a doua mobilitate, din primul an al Acreditarii Erasmus+ cu numărul RO01-KA120-SCH-000044014, pentru perioada 2021 – 2027.

    Obiectivele principale al cursului au constat în prezentarea sistemelor de învățământ din cele două țări, în schimbul de bune practici referitor la integrarea copiilor din grupurile vulnerabile, în vederea asigurării echitații educaționale, în vizitarea unor instituții de învățământ, în îmbunătățirea capacității de integrare a mijloacelor TIC în cadrul procesului didactic adaptat nevoilor actuale și în prezentarea unor soluții de leadership care să răspundă noilor provocări.

    Cursul s-a dovedit unul provocator și intens, iar sistemul finlandez de învățământ este un exemplu, care dovedește că, atunci  când  întreagul sistem social funcționează, atunci și sistemul educațional este unul eficient și funcțional.

   Sistemul finlandez de învățământ are ca principale devize RESPONSABILITATEA și ÎNCREDEREA. Aceste principii sunt implementate, de altfel, în întreaga societate și sunt asumate de toți membrii comunității. Toți factorii importanți școală, familie, autorități locale, comunitate locală formează o echipă care pune pe primul plan binele fiecărui elev, accentul fiind pus pe sprijinirea acestuia pentru a-și identifica abilitățile personale și pentru a se pregăti pentru viață. Toate școlile au același statut, nu există competiție între ele și toți au încredere că fiecare își îndeplinește cât mai bine sarcinile pentru care este plătit.

  

  Alte principii importante vizează COOPERAREA și nu competiția, accentul pe dobândirea de competențe și nu pe ierarhizare și evaluare. Se pune accentul pe pregătirea pentru viață. Elevii au activități săptămânale de gătit, în mici bucătării aflate în școală, de croitorie, de familiarizarea cu principalele scule și instrumente practice etc.

  Școala este un loc prietenos în care toți petrec un timp de calitate, unde elevii și profesorii servesc împreună masa oferită gratis, împreună cu toate celelalte materiale necesare desfășurării actului didactic. Toate școlile au numeroase spații în care elevii se pot relaxa.

  Studiază puține discipline, iar conținuturile sunt accesibile. Este apreciat orice progres (Puțin e destul!), niciun elev nu este lăsat în urmă. Singurul examen național este echivalent celui de bacalaureat și constă în patru probe scrise, aceleași pentru toți elevii.

  Un accent deosebit a căzut pe formarea profesorilor. Este foarte dificil să devii profesor în Finlanda (ajung profesori doar 10% dintre cei care își doresc)pentru că universitățile au o mare responsabilitate, pentru că, odată ajunși profesori, aceștia nu mai dau niciun examen și au multă libertate. De altfel, nu există inspecții școlare. Salariile sunt foarte motivante (profesorii au peste 3900 de euro și directorii peste 6000 de euro), iar statutul social al profesorilor este unul  respectat în societate.

   În concluzie, factorii care au dus la succesul acestui sistem sunt: RESPONSABILITATEA, ÎNCREDEREA, COOPERAREA, neimplicarea politicului în viața școlii, stabilitatea legislativă, susținerea financiară a sistemului de educație și salarizarea motivantă.

   Și în Estonia învățământul este pe deplin gratuit, iar educația este o prioritare pentru guvern, investiția în educație fiind de 6% din PIB.

    In școală, se pune accent pe încurajarea intereselor, punctelor forte și creativității copilului, pe dezvoltarea de abilități și competențe, se încuraĵează educația pe tot parcursul vieții. Ei încearcă să prevadă nevoile pieții muncii și abilitățile care trebuie dezvoltate în următorii 10 ani. Școlile sunt foarte avansate din puncte de vedere tehnologic: există materiale digitale de învățare, evaluare  digitale, jurnalul digital al clasei, instrumente on-line de comunicare părinți-școală-elevi. Există obiective stabilite la nivel național, dar școlile și profesorii sunt liberi să-și aleagă metodele, căile pentru a atinge aceste obiective.

Modelul este eficient pentru că profesorii pot să-și aleagă modul de predare, în funcție de interesele, scopurile și nevoile elevilor.

  În perioada următoare, se vor organiza activitați de diseminare a informațiilor, a exemplelor de bună practică, în vederea implementării acestora în procesul instructiv-educativ.

Related posts

Concurs pentru ocuparea unei funcții de conducere la nivelul Inspectorarului Școlar Iași

Redacția

„Ajută-mă cu niște bani, până mâine“. Țeapa online prin capturarea conturilor de socializare

Redacția

Admitere la liceele din Pașcani: Vezi unde au fost repartizați elevii și locurile rămase libere

Oana Cordoneanu
Încarcă...