De ani de zile se lucrează la proiectul Antigrindină, iar de două luni s-a renunţat la simulări şi s-a trecut la activitatea reală. Acest lucru se realizează prin cele doar trei puncte de lansare funcţionale, deşi proiectul prevedea ca şi alte puncte să fie deja finalizate.
„În prezent funcţionează grupul de combatere Cotnari cu trei puncte de lansare, iar până la sfârşitul trimestrului III al anului 2012 vor mai funcţiona încă două puncte de lansare”, se menţionează într-un răspuns formulat de Gheorghe Căunei Florescu, directorul Direcţiei Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (DSNACP), primit luna trecută. Conform studiului de fezabilitate privind Unitatea Moldova 1 sunt prevăzute trei grupuri de combatere, la Cotnari, Iaşi şi Huşi, cu un număr de 16 puncte de lansare.
Rachete „private”
Investiţiile realizate până în prezent sunt în valoare de peste 21 milioane de lei, adică aproape 4,9 milioane de euro. „Pentru realizarea punctelor de lansare informatizate din structura unităţii este necesară suma de 12,5 milioane de lei”, se menţionează în răspunsul instituţiei. Însă de lansarea vectorilor se ocupă un operator privat, autorizat în acest sens. „Conform legii, a fost semnat un contract pe şase luni cu un operator privat. De la jumătatea lunii aprilie şi până în prezent s-a intervenit cu 159 de vectori lansaţi din cele trei puncte Cotnari, Coarnele Caprei şi Ruginoasa. Au fost lansări reale care au permis protejarea podgoriei Cotnari, pentru că doar atât se poate cu cele trei puncte de lansare. Operatorul intervine 24 de ore din 24”, ne-a declarat Valeriu Moldoveanu, director al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1.
Sc. General Conf Crup Srl, al cărui director este Dănuţ Axinte, este firma care a câştigat licitaţia, iar valoarea contractului este de aproximativ 250 de lei pe zi de operativitate, adică în jur de 45.000 de lei în cele şase luni pentru care s-a semnat contractul.
Valeriu Moldoveanu a precizat că a fost elaborat un al doilea studiu de fezabilitate care a permis ca din economia înregistrată prin nerealizarea celorlalte două puncte de lansare ale grupului de combatere Cotnari să se realizeze investiţii care să asigure activitatea celor finalizate, printre acestea numărându-se sisteme de comenzi şi un generator.
Teoria nu-i ca practica
Ocupaţi până nu demult cu testele, simulările şi măsurătorile necesare procesului de omologare, cei patru angajaţi ai unităţii au trecut la activităţi reale. Şi totuşi, lansarea rachetelor antigrindină este treaba altcuiva.„Legiuitorul a prevăzut ca statul să asigure gratuit condiţiile, iar lansarea să fie realizată de o firmă privată certificată şi autorizată. Însă totul se face cu tehnologie românească”, ne-a mai spus Valeriu Moldoveanu. Acesta a admis că lucrările sunt în întârziere, însă „practica mai schimbă lucrurile”. Investiţia va continua pentru finalizarea celorlalte puncte de lansare şi grupuri de combatere, existând posibilitatea suplimentării lor acolo unde situaţia o cere.
sursa Evenimentul.ro
Citește și:
{loadposition articlescategoryload}