RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Politico: Generația „Afară cu străinii!” a luat cu asalt Europa. De ce tot mai mulți tineri votează cu extrema dreaptă

Succesul istoric al dreptei radicale la alegerile europarlamentare a produs un șoc care a afectat două dintre cele mai importante guverne din blocul comunitar european. Dar, rezultatul alegerilor nu a fost o surpriză pentru cei care au fost atenți la furia crescândă a multor tineri europeni, care nu doar că au adoptat păreri anti-imigrație intransigente, ci sunt chiar foarte mândri să își arate preferințele extremiste, relatează Politico.

Iată și o dovadă a acestui nou trend: un videoclip filmat pe insula Sylt, o destinație de vacanță din Germania, și publicat pe rețeaua socială X cu doar două săptămâni înainte de vot. În filmare, un grup de tineri germani îmbrăcați în haine scumpe pot fi văzuți urlând cuvintele „Ausländer Raus!” („Afară cu străinii!”) în timp ce cântă și beau vin. La un moment dat în timpul videoclipului, unul dintre petrecăreți face salutul nazist și își pune două degete sub nas ca să imite mustața lui Hitler.

Publicarea videoclipului a creat furoare în Germania – un politician a propus ca petrecăreții să fie trași la răspundere pentru încălcarea legilor împotriva incitării la ură. Alegătorii europeni, însă, nu au fost descurajați de reacțiile politicienilor, iar partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a reușit să obțină cel mai bun rezultat al său de până acum, depășind Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz și provocând unde de șoc în țara cu cea mai mare populație din Europa. Un sentiment asemănător a cuprins și Franța, acolo unde președintele Emmanuel Macron a cerut alegeri anticipate, după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională. Și la Bruxelles, politicienii se pregătesc pentru un Parlament European în care unul din patru eurodeputați aparțin dreptei radicale.

continuare pe digi24

  

Related posts

Ziarul de Iași: Constantinescu și Alexa, pe lista lui Chirica pentru alegerile parlamentare

Redacția

Primarii traseişti pot răsufla uşuraţi

Redacția

Senatorul Sorin Lazăr îi cere Secretariatul de Stat pentru Culte măsuri împotriva rasismului

Redacția
Încarcă...