NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Pasiune moștenită în familia unui preot din Paşcani, de către una dintre fiicele acestuia

Una dintre cele 10 fiice ale preotului, pe stil vechi, Iosif Oțel, de la parohia „Înălțarea Domnului”, din Pașcani, deprinde, din ce în ce mai bine, priceperea înnăscută la pictură, a tatălui său.

Xenia Oțel are 14 ani pictează de când se știe. A început timid, cu câteva teme pentru grădiniță, apoi la școală când îi cerea ajutorul tatălui său, pentru a se asigura că va lua notă maximă.  Încet încet, a ajuns să deprindă câte ceva din tehnica folosită de părintele ei dar și multă creativitate pe care o exprimă în culori vii. Pe lângă picturi, pe care le crează cu uleiurile folosite pentru icoanele din biserică,  Xenia realizează și desene în creion.

„Pictez de la 6 ani, de când eram la grădiniță. Am învățat de la tata, el picta mereu și mi-am dorit și eu să pictez la fel ca el. Pictez ori de câte ori am timp și mi-aș dori să devin profesionistă”.

  

Pentru că părinții sunt cei dintâi dascăli pentru proprii lor copii, în familia Oțel, pictează și Olimpiada, sora mai mare a Xeniei, a cărui talent se poate vedea în picturile de pe pereții din casa preotului. Acesta se numește Iosif Oțel și ne-a transmis că este mândru că fiicele sale au pornit pe acest drum, insuflat de către el și presărat cu talent înnăscut. 

„Înainte de a face seminarul teologic, am făcut arte plastice și am lucrat ca ucenic în mănăstiri și am ajutat la pictură în biserici. Părinții mei au vrut să învăț pictura. N-a fost să fie dar a rămas talentul pe care l-au moștenit două dintre fiicele mele. O voi susține ca să urmeaze, mai târziu, artele plastice”, ne-a spus părintele Iosif Oțel.

Întrebat despre cum reușesc pictura și desenul, să dezvolte creativitatea și originalitatea unui tânăr, părintele Iosif ne-a răspuns că acestea sunt daruri de la Dumnezeu și că, dacă simt că au talent și înclinație către artă, tinerii trebuie să urmeze acest drum și să aibă parte de toată susținerea părinților, indiferent de obstacole. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Festival folcloric la Răchiteni: “Cânt, joc și port pe valea Siretului “ (VIDEO)

Oana Cordoneanu

1 septembrie, zi importantă pentru creștini. Ce sărbătorește Biserica ortodoxă

Redacția

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR . Ce slujbe se ţin în fiecare seară şi ce treburi poţi face în gospodărie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site