NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Pașcaniul – o țintă nucleară pentru americani, în timpul Războiului Rece

Arhiva Nationala de Securitate din SUA a publicat in premiera, in ajun de Craciun, un document terifiant: lista tintelor armatei americane in caz de razboi nuclear. 

Lista a fost realizata in 1956 si inclusa intr-un document destinat comandatilor aviatiei americane, datand din 1959, in plin Razboi Rece cu URSS. Documentelor cuprinde in jur de 1100 de baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind doua aerodromuri din Belarus, unde se aflau in acea perioada bombardierele cu raza medie de actiune, principala amenintare la adresa statelor din Europa de Vest.

  

Pe lista apar insa si peste 1.200 de localitati si puncte strategice din tarile comuniste, in primul rand Moscova si Leningrad, dar si din alte tari comuniste, din Germania de Est pana in China. Din tara noastra apare Alba Iulia, Moinesti, Pascani, Sfantul Gheorghe, Ciceu si Vulcan – dar trebuie precizat ca lista nu este prezentata complet, ci doar fragmentar, ceea ce inseamna ca probabil in forma sa integrala cuprindea toate orasele importante din Romania.

In document se precizeaza si ca tintele din Estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mica, pentru a face o diferentiere clara fata de URSS. Toate aceste tinte ar fi urmat sa fie atacate atat cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cat si cu rachete balistice intercontinentale in cazul unui razboi nuclear. Este prima data cand un document de acest tip este desecretizat.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Promisiunile Guvernului Ciucă: de la măriri de salarii şi pensii la cinci autostrăzi în trei ani

Redacția

Handbal feminin: Bent Dahl, noul antrenor al echipei SCM Râmnicu Vâlcea

Redacția

Ciucu critică PNL şi PSD pentru că nu adoptă Certificatul Verde: O mega coaliţie nu poate impune o măsură simplă şi de bun simţ, din calcule electorale

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site