RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Ordonanţa Militară, la pescuit: Iazurile pline de pescari în weekend

Chiar dacă Ordonanţa Militară nr. 8 din 2020 permite doar pescuitul comercial, bălţile din jurul Iaşului au fost pline cu pescari în weekend. „Ziarul de Iaşi” a sunat incognito la trei astfel de iazuri, pentru a afla dacă se poate veni la pescuit, dar şi dacă au fost probleme. Majoritatea celor contactaţi au subliniat că nu îşi asumă nicio sancţiune a Poliţiei, însă au menţionat că nu au fost probleme, iar una dintre persoanele contactate chiar a adus asigurări că nici nu vor exista.

Conform Articolului 1 din Ordonanţa Militară nr. 8, este permisă circulaţia în afara locuinţei pentru cei care au permise de pescuit comercial „în vederea desfăşurării activităţilor de pescuit comercial şi acvacultură, precum şi pentru valorificarea/ comercializarea produselor rezultate în urma acestor activităţi”.

Cu toate acestea, o parte dintre pescari au extins această permisiune şi pentru pescuitul sportiv, cu menţiunea că trebuie să fie „în apropierea localităţii”.

În funcţie de pescar, această menţiune comunicată pe grupurile de pescuit poate conţine poate însemna mai mulţi sau mai puţini kilometri. „Ziarul de Iaşi” a contactat incognito câţiva dintre administratorii acestor bălţi şi au confirmat că, într-adevăr, nu prea ar fi permis pescuitul, însă la ei nu au existat probleme în weekend, şi au avut clienţi.

  

Sfat: „Laşi totul şi o iei la fugă pe deal”

„Noi suntem deschişi non-stop. Am avut pescari şi weekendul ăsta. Pentru cei care doresc să pescuiască ziua vin direct aici, iar pentru cei care doresc să pescuiască noaptea e nevoie de programare. Nu ştiu să fi existat probleme. Din ce am înţeles de la Poliţia Română, este permis pescuitul în apropierea localităţii. Ce înseamnă asta, nu ştiu exact, însă weekendul ăsta au fost pescari şi nu au fost probleme. Noi însă nu ne asumăm acest lucru. Fiecare persoană care vrea să vină la pescuit îşi asumă orice responsabilitate”, subliniază persoana de contact de la Iazul Frasin.

Un lucru similar îl menţionează şi persoana de contact de la Iazul Trofee Păuşeşti, că nu îşi asumă eventualele probleme. Cu toate acestea, dă totuşi o rezolvare. Îţi laşi lucrurile pe baltă şi o iei la fugă pe câmp.

„Noi avem deschis în perioada asta, însă nu ne asumăm drumul clientului până aici. Suntem societate comercială şi ne desfăşurăm activitatea. Din ce am discutat cu proprietari de la alte iazuri, au fost câteva controale, însă pescarii şi-au lăsat lucrurile şi au plecat pe deal. Sculele nu au cum să le confişte şi nici nu au cum să vină cu maşina după dumneavoastră. Sincer să vă zic, din ce am auzit, au mai venit pe la iazuri şi au făcut pe nebunii (n.r. – cu referire la Poliţie), dar nu au fost probleme. Singura problemă este drumul până aici”, subliniază proprietarul.

Claie peste grămadă, pe mal

Persoana de contact de la iazul Bârca a fost chiar mai categorică. Ne-a asigurat că nu au fost şi nici nu vor fi probleme. Mai mult, ne-a recomandat să venim în timpul săptămânii, pentru că în weekend se stă „claie peste grămadă”.

„Avem deschis weekendul ăsta, dar vă recomandăm să veniţi în timpul săptămânii. În weekend stau toţi claie peste grămadă, iar în timpul săptămânii este mai liber. Am avut plin weekendul care a trecut, şi e posibil să fie la fel şi acum. Noi nu am avut probleme şi nici nu vor exista probleme, deci vă aşteptăm”.

Conform Ordonanţei militare, pescuitul în scop recreativ sau sportiv nu se află în categoria activităţilor permise. Mai mult, majoritatea celor care vin la aceste iazuri sunt pescari din municipiul Iaşi care nu doar că părăsesc domiciliul fără a avea o urgenţă, dar călătoresc şi în afara localităţii, uneori şi câteva zeci de kilometri.

Cei care fac acest lucru îşi asumă atât încălcarea ordonanţei, şi riscă o amendă de peste 2.000 de lei, dar şi falsul în declaraţii în cazul în care menţionează altceva în declaraţia pe propria răspundere.

ZIARUL DE IASI

Related posts

La volanul unei mașini, pe o stradă din Pașcani, fără permis de conducere

Redacția

Șofer cercetat de polițiști pășcăneni, după ce a refuzat recoltarea probelor biologice

Redacția

ACŢIUNEA ,,FOC DE ARTIFICII”, LA FINAL! Un bărbat din Cristeşti a fost prins în timp ce transporta 30.000 de articole pirotehnice

Redacția
Încarcă...