NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Orange, Vodafone şi Telekom, amendate fiindcă nu au investit în extinderea reţelei

Autoritatea Naţională pentru Administrate şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat operatorii Orange, Vodafone şi Telekom cu 900.000 de lei în total pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio câştigate în urma procedurii de selecţie organizate în anul 2012. 

 

Compania Vodafone a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 720.000 de lei. Orange România a fost amendată cu 120.000 de lei, în timp ce Telekom Romania a primit o amendă de 60.000 de lei. “Cei trei furnizori de comunicaţii electronice sancţionaţi vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenţionale către bugetul de stat şi să îşi îndeplinească obligaţiile de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio”, spun oficialii ANCOM. În cadrul licitaţiei de spectru desfăşurată în anul 2012, autoritatea a impus operatorilor Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone, care au dobândit drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz), obligaţia de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localităţi nedeservite cu reţele de comunicaţii mobile de bandă largă, proporţional cu resursele de spectru câştigate. “Astfel, Vodafone şi Orange au avut fiecare obligaţia de a acoperi câte 225 de localităţi rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS – 57 de localităţi rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localităţi a fost 5 aprilie 2016”, a anunţat luni ANCOM.

  

Autoritatea a desfăşurat, din data de 6 aprilie, o campanie de verificare a modului în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţia de acoperire cu reţele de comunicaţii mobile în localităţile rurale precizate în licenţele primite. În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligaţiilor de acoperire a 72 de localităţi din cele care îi reveneau conform licenţei obţinute. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligaţiilor în 12 localităţi, în timp ce Telekom Romania Mobile Communications nu şi-a îndeplinit obligaţia de acoperire a 6 localităţi. În a doua jumătate a lui 2012, ANCOM a organizat procedura de selecţie în urma căreia care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licenţele de utilizare a frecvenţelor radio s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru taxa de licenţă aferentă fiecărui bloc de frecvenţe din cele patru benzi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682,13 milioane euro. 

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Piaţa muncii s-a schimbat complet. Candidaţii încep să accepte salarii mai mici şi poziţii inferioare (studiu)

Redacția

Statul la stat. Angajați care nu știu pentru ce primesc sporuri, dar consideră că li se cuvin și se bucură că încasează bani mai mulți

Redacția

Fără guvern nou, leul slăbește

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site