NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Ocrotitorul României: Sf. Apostol Andrei. La mulți ani tuturor celor care își serbează ziua onomastică!

Crestinii ortodocsi de pretutindeni il sarbatoresc astazi pe Sf. Apostol Andrei, cel dintai chemat de Mantuitorul Iisus. Pentru romani, sarbatoarea este cu atat mai importanta, cu cat Sf. Andrei este considerat a fi si ocrotitorul intregii Romanii. Acesta a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul, când, la o vreme dupa botezul lui Iisus, l-a urmat pe Mantuitor, devenind astfel primul apostol.

Dupa învierea lui Iisus si coborârea Spiritului Sfânt, Apostolii au mai ramas câtiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc in jurul anilor 49-50 la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit si au tras la sorti pentru a decide unde va merge fiecare. Legenda spune ca Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea – n.r.). Mai intâi, Andrei l-a însotit pe fratele sau, Apostolul Petru prin Asia Mica, apoi a trecut în peninsula Balcanica prin teritoriul Turciei de astazi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi ar fi continuat peregrinarea, ajungând pâna în sudul Rusiei de astazi. Dupa aceea, s-a întors in Grecia, consolidând comunitatile crestine înfiintate de Apostolul Pavel si de alti Apostoli, ajungând pâna in Peloponezul grecesc, în orasul Patras. Acolo a si sfarsit, murind ca martir, rastignit pe o cruce in forma de X. Moastele sale au fost pastrate multa vreme la Patras, cand pe la anul 350, împaratul Constantinos (fiul lui Constantin cel Mare) le duce la Constantinopol si le aseaza în Biserica Apostolilor. Moastele au fost pastrate intregi pâna in jurul anului 850, când imparatul bizantin Vasile I Macedoneanul cedeaza rugamintilor locuitorilor din Patras si le inapoiaza capul. Ulterior, în anul 1208, în timpul Cruciadei a 4-a, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind pastrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul15, Papa Pius al II-lea a mutat relicvele Sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras. De atunci, Sfantul este considerat patronul mai multor state si orase din intreaga lume. Sf. Apostol Andrei este patron al Scotiei, al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. De asemenea, este patronul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge sau Patras.

Secole de traditii

Aceasta sarbatoare vine si cu o serie de traditii. De Sf. Andrei, sau Santandrei, cum i se mai spune sarbatorii, romanii faceau petreceri de pomina, asemanatoare cu Revelionul. Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei, unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. De altfel, petrecerea se numea, local, Noaptea Strigoilor, timp nefast, cand strigoii isi parasesc trupurile fara stirea lor, si ies din sicrie, morminte si cimitire pentru a provoca suferinte oamenilor, pocesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu lupii si ursii etc. In acest timp, petrecerea tinerilor in vatra satului, numita si Pazitul Usturoiului, era in toi.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Sfintii Ioachim si Ana

Redacția

Unirea Principatelor sărbătorită la Parohia Uda

Redacția

Învățătorul Socrate Hamza a fost condus astăzi pe ultimul drum (FOTO – VIDEO)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site