În timp ce studiile anterioare au asociat postul intermitent cu beneficii precum reducerea greutății și a riscului de demență, o nouă cercetare pe șoareci indică un potențial dezavantaj al abstinențelor alimentare periodice: o creștere a riscului de cancer.
Descoperirea urmează unui studiu anterior care a arătat că postul la șoareci a dus la o creștere a capacității de regenerare a celulelor stem intestinale, protejându-le împotriva leziunilor și inflamațiilor.
Acum, o echipă internațională de cercetători a stabilit că această creștere a producției de celule stem se accelerează atunci când șoarecii se hrănesc după post. Mai mult, mâncatul poate introduce mutageni – compuși precum aminele heterociclice din carnea arsă, care pot provoca mutații genetice – care cresc riscul declanșării tumorilor canceroase.
„A avea mai multă activitate a celulelor stem este bine pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun în timp poate avea consecințe mai puțin favorabile”, spune biologul Omer Yilmaz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
„Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist și te realimentezi după un post și ești expus la un mutagen, cum ar fi o friptură carbonizată sau ceva de genul acesta,
» Citește continuarea pe pagina autorului