O regiune în formă de gogoașă aflată la mii de kilometri sub picioarele noastre, în miezul lichid al Pământului, a fost descoperită de oamenii de știință de la Universitatea Națională Australiană (ANU), oferind noi indicii despre dinamica câmpului magnetic al planetei noastre.
Structura din miezul lichid al Pământului se găsește doar la latitudini joase și este paralelă cu ecuatorul. Potrivit seismologilor ANU, aceasta a rămas nedetectată până acum.
Pământul are două straturi de miez: miezul interior, un strat solid, și miezul exterior, un strat lichid. În jurul nucleului Pământului se află mantaua. Regiunea în formă de gogoașă recent descoperită se află în partea superioară a nucleului exterior al Pământului, unde nucleul lichid întâlnește mantaua.
Coautorul studiului și geofizicianul ANU, profesorul Hrvoje Tkalčić, a declarat că undele seismice detectate sunt mai lente în regiunea nou descoperită decât în restul miezului exterior lichid.
„Regiunea este paralelă cu planul ecuatorial, este limitată la latitudinile joase și are o formă de gogoașă”, a spus el. „Nu cunoaștem grosimea exactă a gogoșii, dar am dedus că aceasta ajunge la câteva sute de kilometri sub granița dintre nucleu și manta”.
» Citește continuarea pe pagina autorului