RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Noi reguli pentru organizarea taberelor. Profesorii sunt nemulțumiți

Incidentele petrecute în taberele școlare au determinat Ministerul Educației să impună reguli noi. De acum, în orice grup organizat va trebui să existe și o persoană care să știe să acorde primul ajutor, iar copiii vor trebui să aducă o adeverință care să arate că nu au probleme de sănătate.

Sunt însă și alte hârtii care trebuie completate, ceea ce îi nemulțumește pe profesori, care spun că birocraţia prea mare va face greu de organizat chiar şi o excursie de o zi.

La Liceul Spiru Haret, un grup de elevi tocmai s-a întors dintr-o excursie la Predeal. Organizator a fost profesorul de religie.

  

„Am fost destul de mulţi copii, un grup de 30, dacă nu mă înşel, de la mai multe clase”, povestește o elevă.

Copiii au fost însoţiți de doi supraveghetori, dar nu au avut asistent medical sau ghid.

Excursii organizate în asemenea condiţii nu mai sunt posibile. Ministerul Educaţiei spune că este obligatoriu să existe un supraveghetor la 10 elevi, dar şi cineva specializat în acordarea primului ajutor. În vechiul regulament, un dascăl trebuia să aibă grijă de 15 copiii.

Nu sunt mulţi dintre noi care îşi asumă responsabilitatea unei excursii. Aşa că acum trebuie să îţi cauţi mai mulţi colegi care să meargă împreună cu tine”, spune Mariana Comăniţă, consilier educativ la Liceul „Spiru Haret”.

O altă piedică în calea organizării unei excursii este birocraţia. Profesorii trebuie să informeze despre transport, traseu şi toate spaţiile de cazare.

În momentul în care un elev este cazat într-un hotel, responsabil din acel moment de ceea ce se oferă este managerul unităţii respective. Nu sunt de acord, în măsura în care toată povara este pusă pe umărul profesorului”, spune Cecilia Şoşu, profesor la Colegiul Naţional „Unirea” din Braşov.

Sunt şi foarte multe restricţii. Dau doar un exemplu. Adeverinţa pentru „sănătos clinic” a copilului. Părintele va trebui să umble pentru toate aceste hârtii. Sunt activităţi extraşcolare, care nu sunt remunerate, trebuie să spunem foarte clar”, spune Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj.

Profesorii sunt totuşi mulţumiţi pentru că şi părinţii vor fi obligaţi să-şi asume răspunderea pentru copiii plecaţi în tabere sau excursii.

Până acum, de regulă, responsabilitatea pentru toate aceste ieşiri cădea doar pe cei care mergeau cu copiii”, spune Alexandru Constantinescu, directorul Liceului „Spiru Haret”.

Tot obligatorie va fi de acum informarea Inspectoratului Şcolar, fără acordul căruia nu se mai poate organiza nici măcar o excursie de o zi.

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Cum vor recupera elevii cele două săptămâni de vacanță. Sorin Cîmpeanu: „Există mai multe variante”

Redacția

Universitățile din străinătate anunță deschiderea sesiunii de admitere în 15 minute

Redacția

Gala excelenței ”Unirea”, ediția a IV-a (VIDEO)

Redacția
Încarcă...