RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Masa de Paște, mai săracă pentru pășcăneni. Nicio solicitare, până astăzi, de la comercianții de miei

Pentru cei mai mulți dintre pășcăneni, masa pentru Sfintele Sărbători de Paște, va fi mai săracă anul acesta. Reporterii noștri au stat astăzi de vorbă cu oamenii care se aflau la cumpărături în cele două piețe agroalimentare, iar cei mai mulți dintre ei ne-au declarat că de Paște vor pune pe masă mai puține produse, în comparație cu anii trecuți.

 

Alții spun  că nu vor să renunțe sub nici o formă la carnea de miel, indiferent de cât a crescut prețul. În momentul de față în piețele pășcănene nu sunt veniți comercianți cu miei, însă există persoane care au acasă și te invită să le cumperi direct de acolo. Pe acești comercianți îi găsiți în halele cu produse lactate din ambele piețe.

  

Conform inspectorului DSV Iași, Vasile Gaboran, în piețele din Pașcani sunt trei locații destinate comercializării cărnii de miel, două în deal și una în  vale .Deși au fost puse la dispoziție aceste spații, deocamdată, nu au primit nicio solicitare de la comercianții de miei.

”Sunt două spații amenajate în piața din deal, s-au pus la dispoziție două tarabe separate, iar în piața din vale există un singur spațiu. Condiția este ca acești miei care se comercializeaz, să fie sacrificați într-un abator autorizat, și să aibă ștampilă,” ne-a declarat inspectorul DSV, Vasile Gaboran.

Prețul cu care comercianții vând anul acesta carnea de miel pleacă de la 17 lei/kg. Tot pentru masa de Paște, gospodinele vor scoate din buzunar câte 1leu/legătura de zarzavaturi și în jur 5 lei pe un cofraj cu  zece ouă.

Conform legii, loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoțite de certificat sanitar veterinar. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se obține numai la cererea directă a consumatorilor și numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată către alte unități. Depozitarea și comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spații adecvate, cu asigurarea temperaturii și stării de igienă corespunzătoare.

Pentru că alimentele pe care românii le consumă în perioada sărbătorilor sunt greoaie pentru organism, medicii trag un semnal de alarmă, să se consume cu moderație pentru a nu ajunge pe patul de spital.

”Sfatul nostru este ca în această perioadă să se consume alimentele cu moderație mai ales că, majoritatea pacienților care au patologia asociată sunt în vârstă  și sunt de obicei cei care au postit motiv pentru care trecerea la alimentația normală trebuie să se facă progresiv. În tradiția românească este ca acum să se consume sarmale, friptură, ouă fierte în cantitate mai mare, alimente care pot să ducă la complicații digestive grave”, ne-a declarat dr. Diana Acsinte, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani .

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Un tânăr de 28 de ani s-a legat cu un șiret și s-a aruncat în râul Moldova, în fața soției

Redacția

Primăria Pașcani primește începând de astăzi, cereri pentru ajutorul la căldură

Oana Cordoneanu

Cum a fost surprins un șofer într-o staţie de benzinărie din Pașcani

Redacția
Încarcă...