NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Manifestări fastuoase la Universitatea „Cuza“: 156 de ani de existenţă

Care sunt cele mai importante evenimente? Universitatea „Al.I. Cuza“ organizează o suită de evenimente pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la înfiinţare. Acestea au debutat încă de pe 20 octombrie, însă vârful va fi vineri, 28 octombrie, când va avea loc ceremonia aniversară, de la ora 11, în Aula Magna „Mihai Eminescu“.

 

„Peste 50 de evenimente vor avea loc în timpul Zilelor Universităţii, la care sunt invitaţi să participe studenţi, profesori, dar şi ieşenii interesaţi de tematicile conferinţelor şi discuţiilor propuse“, au precizat reprezentanţii UAIC. Vineri vor fi decernate mai multe titluri de profesori emeritus, dar şi premiile pentru excelenţa în cercetare, şi va fi desemnat câştigătorul bursei „Sf. Dumitru“, oferită de universitate în parteneriat cu fostul rector, prof.dr. Dumitru Oprea. La ceremonie va avea loc o prelegere extraordinară ce va fi susţinută de vicepreşeditele Academiei Române, Victor Spinei, ce va vorbi despre „Istoriografia românească, între tradiţionalism şi reînnoire“.

  

„Pe toată perioada Zilelor Universităţii, ieşenii sunt invitaţi să participe la o expoziţie fotografică inedită în Sala Paşilor Pierduţi – «Universitatea din Iaşi în vremea Marelui Război». Expoziţia prezintă imagini de arhivă cu săli, laboratoare şi biblioteci devenite sedii ale unor instituţii publice centrale (Ministerul Instrucţiunii, Ministerul de Război etc.), dar şi imagini ale unor profesori care au participat la conflict. Fotografiile de epocă sunt însoţite de explicaţii şi comentarii, care introduc privitorul în atmosfera vremii“, au specificat reprezentanţii universităţii.

Toate cele 15 facultăţi vor găzdui colocvii, susţineri de lucrări, conferinţe, întâlniri cu mediul de afaceri, dar şi cu specialişti internaţionali, precum şi o serie de expoziţii. Spre exemplu, Facultatea de Biologie îşi propune să desfăşoare astăzi o întâlnire între studenţi şi absolvenţi, care apoi să devină un eveniment cu frecvenţă lunară. „Tot în premieră, echipe mixte de studenţi şi profesori de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport vor participa, în Grădina Botanică, la Big Game UAIC – un traseu aplictiv cu obstacole, în care echipele se vor întrece între ele“, au mai spus aceştia. 

Advertisements
Advertisements

La Facultatea de Litere va avea loc un colocviu important ce marchează 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, eveniment marcat prin manifestări speciale în întreaga lume. La acesta vor participa specialişti recunoscuţi internaţional în domeniul limbii şi literaturii engleze, dar şi reputaţi shakespearologi britanici şi români, precum David Crysstal, Siobhan Keenan sau Laurence Raw. Evenimentul va fi cuprins între 27 şi 28 octombrie şi va fi transmis în direct pe Internet. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Tot ce trebuie să ştim despre Săptămâna Patimilor

Redacția

Putin avertizează Finlanda și Suedia: Rusia va „răspunde în oglindă”

Redacția

Ziua Națională a României. Google Doodle special de 1 Decembrie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site