RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Mâine sunt Moșii de Iarnă. Ce nu se dă de pomană în Sâmbăta Morților

Sâmbătă, 6 martie, sunt Moșii de Iarnă astfel că este bine să știți ce se dă și ce nu se dă de pomană în această zi de pomenire a morților. Credincioșii merg în această zi la biserică pentru a duce pomene ce vor fi sfințite și apoi împărțite de sufletele celor adormiți. Tradiția spune însă că anumite produse nu se dau de pomană în această zi.

Pe 6 martie este Sâmbătă Morților, zi în care credincioșii pregătesc bucate și le dau de pomană celor nevoiași. În această zi se merge la biserică unde preoții oficiază Sfânta Liturghie și apoi Parastasul pentru cei adormiți. Totodată, cu această ocazie, creștinii scriu și acatiste pe care le dau preoților. Apoi, în timpul slujbei, sunt sfințite coșurile cu pomene aduse de enoriași și se citesc pomelnicele celor morți. Și totuși, conform tradiției, anumite produse și preparate nu pot fi date de pomană la Moșii de Iarnă.

Ce nu se dă de pomană la Moșii de Iarnă

Conform tradiției și credinței populare, în Sâmbăta Morților nu ai voie să dai de pomană alimente care nu sunt proaspete. De asemenea, pentru că în unele zone ale țării se obișnuiește să se dea de pomană vase, căni sau pahare, trebuie să știți că acestea trebuie neapărat să fie noi. Astfel, pentru Moșii de Iarnă, gospodinele pregătesc pachete cu fructe, colivă, turte sau colaci, lângă care unele pun și sarmale sau piftie. Acestea se duc la biserică împreună cu un pomelnic pentru morți, unde preotul le sfințește și citește pomelnicul.

Cu toate acestea, este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Astfel, se obișnuiește să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe. Numai că, o altă tradiție presupune că de Moșii de Iarnă se mănâncă și se dau de pomană piftie sau răcituri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii”. Totodată, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze pentru a fi feriți de necazuri.

  

Cum se celebrează Sâmbăta Morților

În această zi, în care ne amintim și ne rugăm pentru sufletele celor plecați dintre noi, trebuie neapărat să se aprindă lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Așadar, trebuie să aprineți cel puțin două lumânări, deoarece astfel se vor încălzi sufletele celor adormiți. De asemenea, este foarte important să nu se lucreze în această zi. Conform tradiției și credințelor populare, cine nu respectă această regulă va tremura ca piftia sau va înnebuni.

Așadar, e bine ca de Moșii de Iarnă să vă aduceți aminte cu drag de cei plecați dintre noi și să dați de pomană cu gândul la ei. Însă aveți grijă și țineți cont și de regula care prevede ce nu se dă de pomană în această zi de sărbătoare. După cum aminteam mai sus, totul trebuie să fie proaspăt și nou, iar tradițiile și obiceiurile legate de Sâmbăta Morților trebuie neapărat respectate. Nu în ultimul rând, în această zi nu trebuie aruncate resturile de mâncare ori zoile, pentru că se crede că ajung în gura morților.

bzi

Related posts

Sezonul nunților începe odată cu Sfânta Maria Mare

Redacția

”Târgul de Meșteri” de la Târgu Frumos și-a deschis astăzi porțile, sub semnul ploii

Oana Cordoneanu

Pro Vita Iași: Campanie de strângere de fonduri pentru bursa lunară a 100 de copii și tineri excepționali

Redacția
Încarcă...