ApaVital va pierde în curând o „moşie“ de 122 ha. Suprafaţa, formată din mai multe loturi de pământ situate în judeţ, urmează să intre în domeniul public al judeţului, în patrimoniul Consiliului Judeţean.
„Noi am cumpărat terenurile începând cu anii ’90, pentru că la acea dată legea prevedea că terenurile aferente zonei de protecţie sanitară cu regim sever din jurul instalaţiilor noastre trebuie să ne aparţină. E vorba de rezervoare, staţii de pompare şi altele de acest tip“, a precizat directorul ApaVital, Ion Toma.
Între timp, legislaţia în domeniul societăţilor comerciale cu capital de stat a fost modificată, iar Curtea de Conturi a apreciat că terenul aferent instalaţiilor ApaVital trebuie să aparţină domeniului public, nu celui privat al societăţii. „Noi am aprobat în Consiliul de Administraţie predarea terenului, dar tot legea spune că trecerea bunurilor noastre în patrimoniul public nu poate fi făcută decât cu plată, iar Consiliul Judeţean nu prea are de ce să plătească, pentru că terenul îl folosim până la urmă tot noi. Situaţia trebuie reglementată cumva. Noi am cumpărat terenurile din fondul de investiţii. Banii pe care i-am primi de la CJ, ar ajunge tot la investiţii. Rămâne să reluăm problema atunci când îşi va intra în atribuţii viitoarea conducere a CJ“, a spus Toma.
ApaVital deţine în judeţ 122,43 ha, în valoare totală de 8,9 milioane lei. Cea mai întinsă suprafaţă este reprezentată de un lot de 36 ha aflat în Tomeşti şi obţinut de la fostul combinat de industrializare a porcilor, Comtom SA, în contul unor datorii. Terenul ar urma să fie utilizat pentru depozitarea nămolului rezultat în urma epurării apelor uzate. „Pe-acolo, cei de la Ceramica taie un deal, să-l transforme în cărămizi. Noi vom construi alături altul, din pământul nou rezultat în urma epurării. Numărul de dealuri din judeţ rămâne acelaşi“, a spus directorul ApaVital.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}