RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

IPJ Iași: Sfaturi pentru copii şi părinţi, odată cu începerea şcolii

După trei săptămâni de vacanţă, cursurile pentru elevi şi preşcolari au fost reluate. Astăzi este prima zi de şcoală din noul an. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă, cea intersemestrială, este în perioada 6 – 14 februarie.

Până atunci însă, programul elevilor revine la normal, ei fiind nevoiţi să renunţe la orele suplimentare de somn, la activităţile din tipul liber, pentru a merge la cursuri. Întrucât nu vor mai fi atât de mult sub supravegherea părinţilor, trebuie să devină responsabili şi să se comporte ca atare.

Astfel, pentru aceştia dar şi pentru părinţii lor, poliţiştii ieşeni fac anumite recomandări, printre care amintim:

  

Stimaţi părinţi: Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!

Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!

Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini! Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!

Dragi copii:

Pe drum: Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!

Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum! Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară!

Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!

Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun!

Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor!
 
Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!

La şcoală: Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurile colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!

În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ!

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun!
 
Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel!

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Bărbat decedat ieri seară în căminul de nefamiliști “Remar”

Redacția

Dealer pentru căminele din Tudor: condamnat iniţial cu suspendare, un student de la Mecanică a fost trimis 3 ani după gratii

Redacția

Minor înjunghiat ieri noapte în cartierul Fântânele. Autorul tentativei de omor a folosit un cuțit!

Redacția
Încarcă...