RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Cum poti avea pensie daca lucrezi “la negru” sau nu muncesti deloc

Cei care nu au loc de munca ori muncesc la “negru” pot avea continuitate in munca, asigurandu-si astfel pensia, daca incheie un contract cu Casa de Pensii. La fel pot proceda si agricultorii care vor sa-si asigure o pensie.

Din ce in ce mai multi romani aleg sa-si completeze stagiul de cotizare sau sa-si mareasca punctul de pensie incheind un contract privat de asigurari cu casa de pensii de care apartin, informeaza Evenimentul Zilei. In acest caz, acestia platesc doar contributia la fondul de pensii (CAS), care este in jur de 30% – nu si impozitul pe venit, contributiile la sanatate sau somaj.

“Este vorba mai ales de persoane care muncesc fara forme legale in strainatate sau de romani care lucreaza in tari cu care Romania nu a incheiat acorduri bilaterale, agricultori etc. Aceste contracte sunt perfect legale, numai ca nu sunt retroactive”, explica Daniela Licu, directorul Casei Judetene de Pensii Dolj, unde, pana in prezent, s-au incheiat circa 1.600 de astfel de contracte de asigurari sociale.

  

In cazul venitului minim, CAS-ul este de 244 de lei, insa cel in cauza se poate asigura pe o suma mai mare. Cu cat se contribuie mai mult la asigurarile sociale, cu atat si pensia va fi mai mare. La un salariu de 1.000 de lei, se plateste putin peste 300 de lei.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Românii își vor putea ahiziționa și motociclete prin programul „Rabla Clasic”

Redacția

ANRE: Este ilegal să obligăm furnizorii să livreze energie la cel mai mic preţ

Redacția

Cea mai mare fermă de cătină din România și agricultură ecologică. „Dacă aș spune cum a fost…”

Redacția
Încarcă...