NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Eminescu a fost omagiat într-un singur film artistic

Emil Loteanu, cunoscut în întreaga lume drept “basarabeanul care a regizat Şatra” a reuşit în anul 1986 să dea viaţă singurului film dedicat poetului reprezentativ al limbii române, Mihai Eminescu. În anul 1988, Emil Loteanu a fost premiat pentru realizarea acestui film cu Premiul de Stat al Republicii Socialiste Sovietice Moldova.

  

 

Răsfrângerea de pe ecran, ca şi expresia scenică, muzicală şi coreografică, sunt menite să îmbogăţească şi să aprofundeze legătura noastră cu poezia. În virtutea legilor veşnic vii ale artei Luceafărul aştepta, parcă, de peste veac, posibilităţile cinematografiei moderne. Limbajul cinematic de astăzi şi cosmogonia marelui poem se încheagă fericit. Îndrăznesc a crede că însuşi poetul ar fi putut visa la o asemenea întruchipare plastică, la o asemenea “împământenire” a viziunii sale. Zicem că geniile predestinate anticipează trăirea şi înţelegerea oamenilor.

Da, ei întrevăd însemnele unui viitor îndepărtat, citesc limbajul acelui viitor, se afirmă mereu prezenţi în spiritualitatea generaţiilor. Împlinirea măiastră pe ecran, pentru miracolul poemului eminescian, poate fi o explozie de renaştere. Îl vor citi, în străfulgerări de lumini, în profunde solicitări enigmatice, multe milioane de oameni.

Cei care nu-l cunosc, nu mă îndoiesc că vor deveni prieteni şi cititori ai lui Eminescu. Vor primi noua realizare ecranizată ca pe un prinos demn de memoria marelui poet.

Sursa: Stiati-ca-epistole.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pierdut certificat constatator SC PERLA NEAGRĂ SRL

Redacția

Un avocado pe zi menţine colesterolul rău sub control

Redacția

EXPLOZII puternice la Bruxelles – Două pe AEROPORT şi una la METROU: Cel puţin 28 de morţi şi zeci de răniţi în atentatele de la Bruxelles. Momentul deflagraţiei surprins de camere

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site