NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Eminescu a fost omagiat într-un singur film artistic

Emil Loteanu, cunoscut în întreaga lume drept “basarabeanul care a regizat Şatra” a reuşit în anul 1986 să dea viaţă singurului film dedicat poetului reprezentativ al limbii române, Mihai Eminescu. În anul 1988, Emil Loteanu a fost premiat pentru realizarea acestui film cu Premiul de Stat al Republicii Socialiste Sovietice Moldova.

  

 

Răsfrângerea de pe ecran, ca şi expresia scenică, muzicală şi coreografică, sunt menite să îmbogăţească şi să aprofundeze legătura noastră cu poezia. În virtutea legilor veşnic vii ale artei Luceafărul aştepta, parcă, de peste veac, posibilităţile cinematografiei moderne. Limbajul cinematic de astăzi şi cosmogonia marelui poem se încheagă fericit. Îndrăznesc a crede că însuşi poetul ar fi putut visa la o asemenea întruchipare plastică, la o asemenea “împământenire” a viziunii sale. Zicem că geniile predestinate anticipează trăirea şi înţelegerea oamenilor.

Da, ei întrevăd însemnele unui viitor îndepărtat, citesc limbajul acelui viitor, se afirmă mereu prezenţi în spiritualitatea generaţiilor. Împlinirea măiastră pe ecran, pentru miracolul poemului eminescian, poate fi o explozie de renaştere. Îl vor citi, în străfulgerări de lumini, în profunde solicitări enigmatice, multe milioane de oameni.

Cei care nu-l cunosc, nu mă îndoiesc că vor deveni prieteni şi cititori ai lui Eminescu. Vor primi noua realizare ecranizată ca pe un prinos demn de memoria marelui poet.

Advertisements
Advertisements

Sursa: Stiati-ca-epistole.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Mica Înţelegere, alianţa promiţătoare a României care a fost distrusă într-o singură zi

Redacția

11.000 de locuri pentru examenul din vară la Universitatea „Al.I.Cuza“

Redacția

Anunț Delgaz Grid 6 iulie 2020 / 2

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site