NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Desființarea Secției speciale / Ce acuzații și-au adus deputatul UDMR Csoma Botond și ministrul Stelian Ion pe tema paternității amendamentului care instituie avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților

Deputatul Csoma Botond a anunțat, miercuri, că UDMR susține desființarea Secției speciale, dar că a acceptat „cu inimă grea” amendamentul privind trimiterea în judecată a magistraților numai cu avizul CSM, susținând că nu este inițiativa UDMR, ci a lui Stelian Ion, în replică ministrul Justiției negând că propunererea i-ar fi aparținut.

„Îmi pare nespus de rău că acest subiect a fost excesiv politizat, îmi pare rău pentru scandalul de la Comisia juridică şi îmi pare rău pentru faptul că s-au exprimat neadevăruri în spaţiul public în legătură cu poziţia UDMR faţă de acest proiect de lege. (…) A venit un proiect de lege de la Guvern şi au fost diferite discuţii în Parlament. Domnul ministru a anunţat public că acest amendament cu avizul CSM ar fi fost propus UDMR. (…) nu este adevărat, acest amendament nu a fost propus de UDMR, acest amendament a fost propus în discuţiile pe care le-am avut aici în clădirea Parlamentului chiar de către ministrul Justiţiei, Stelian Ion”, a spus Csoma Botond, în plenul Camerei Deputaților.

El a afirmat că UDMR a acceptat amendamentul „cu inimă grea”.

„Noi am acceptat acest amendament propus de USR cu inimă grea. Din două motive. Acele probleme semnalate de Inspecţia judiciară în raportul care a fost adoptat şi de plenul CSM, acele probleme au existat în faza de urmărire penală, înaintea trimiterii rechizitoriului la instanţă. Ştiţi bine că acest amendament prevede avizul CSM înaintea trimiterii rechizitoriului la instanţă. Al doilea motiv pentru care am acceptat cu inimă grea această propunere a fost că pot exista elemente de neconstituţionalitate în acest amendament pentru că face o diferenţiere pe infracţiuni, deci acest aviz este necesar numai la anumite tipuri de infracţiuni. Dar am acceptat”, a spus Csoma Botond.

  

În replică, ministrul Justiției, Stelian Ion, a susținut că este fals că ar fi propus o atsfel de prevedere.

„Eu am fost cel care, sub semnătura mea, am înlăturat acele garanții solicitate de CSM, însă, stimați colegi din UDMR, și nu vreau să escaladăm un discurs aici, în a ne contrazice reciproc, n-aș vrea să lăsați impresia că suferiți foarte mult față de această situație. Pentru că, realitatea este că am avut de ales între mai multe rele”, a spus Stelian Ion.

Ministrul Justiției a explicat că „relele” erau „ideea de a transforma SIIJ într-un alt SIIJ și a avea avea garanțiile solicitate chiar de CSM”.

„Ideea că și-ar fi dorit cineva din USR o asemenea garanție o resping categoric, dar între mai multe rele, la un moment dat trebuie să alegi din punct de vedere politic”, a adăugat Stelian Ion.

g4media

Advertisements

Related posts

Sute de români veniți din Anglia s-au înghesuit pe Aeroportul Otopeni

Redacția

Un bărbat a venit rupt de beat la examenul pentru obţinerea permisului auto

Redacția

VIDEO: Accident rutier în Iaşi! Au fost implicate două autoturisme! O gravidă a fost rănită

Redacția
Încarcă...