RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

De mai bine de 6 ani, şcolile sunt conduse de directori interimari!

La începutul noului an calendaristic, inspectorii şcolari, dar şi directorii din învăţământul preuniversitar ar fi trebuit să treacă de concurs pentru a-şi păstra funcţiile. Aceasta a fost promisiunea fostei echipe ministeriale a Ministerului Educaţiei, deşi la acest moment nici nu au fost elaborate metodologiile de evaluare. Astfel de concursuri nu au mai fost organizate din 2005-2008 .

Anunţat încă din august 2014, concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar se lasă aşteptat, chiar dacă au trecut peste şapte de ani de la ultimul. Până pe 1 septembrie 2015 toate posturile de conducere ar trebui ocupate prin concurs, probele dorindu-se a fi organizate în cascadă începând cu luna ianuarie, pentru a nu coincide cu perioadele de evaluare naţională a elevilor. Vizaţi sunt inspectorii şcolari, dar şi directorii interimari de şcoli, grădiniţe, cluburi şcolare şi sportive, aceştia fiind numiţi în funcţie prin detaşare.

  

„Practic, obiectivul nostru este ca la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere să fie ocupate sau, în marea lor majoritate, să vorbim despre funcţii de conducere ocupate prin concurs. Iată, după şapte ani, sunt iar în situaţia de a declanşa concursurile în învăţământ şi cred că vom face un lucru bun”, declara fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, la finalul lunii august a anului trecut.

Schimbarea acestuia din fruntea ministerului cu Sorin Cîmpeanu, alături de noua echipă ministerială, a dus însă la întârzierea procesului de elaborare a metodologiilor necesare.

„Aceasta era promisiunea Ministerului la momentul acela. Toate aceste concursuri sunt gestionate de Ministerul Educaţiei şi presupun metodologii care nu există, fie că vorbim de posturi de inspectori, fie că sunt cele de conducere din şcoli. Acum este o nouă echipă managerială şi probabil are un anumit calendar al legislaţiei secundare pe care îl pregăteşte”, a explicat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.

Un deceniu fără concursuri

Scoaterea la concurs a posturilor de conducere din învăţământ este necesară în contextul în care acestea sunt deţinute cu titlu provizoriu. Ultimele concursuri au fost organizate în 2007-2008 pentru directorii de şcoli şi în 2005 pentru inspectorii generali şi pentru directorii Caselor Corpului Didactic, aceştia fiind evaluaţi la nivel de minister.

„Cu siguranţă s-a lucrat în departamentele de specialitate şi bănuiesc că există nişte drafturi pentru aceste concursuri, care să fie în acord cu legea educaţiei. Totuşi, nu poate fi prelungit la nesfârşit un provizorat al funcţiilor de conducere sau de îndrumare şi control”, arată reprezentanţi ai ISJ Iaşi. Cât priveşte şefia educaţiei ieşene, Camelia Gavrilă spune că va vorbi despre candidatura pentru păstrarea funcţiei de inspector şcolar general doar „în contextul concret al legislaţiei”. „Să vedem ce va fi, cum vor arăta lucrurile şi care va fi conceptul gândit pentru aceste funcţii. Teoretic, nu cred că vor fi schimbări majore”, a punctat Camelia Gavrilă.

sursa ziarulevenimentul.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Cursurile se reiau în judeţul Iaşi miercuri, 29 ianuarie, doar în mediul urban. Este neclar dacă elevii vor merge la şcoală şi joi

Redacția

Un proiect finalizat, un altul se implementează pentru elevii Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani

Redacția

Centralele termice: principala nevoie a unităților de învățământ din Pașcani pentru începerea unui nou an școlar

Diana Marcu
Încarcă...