RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Confruntarea delenilor și vălenilor interzisă și-n acest an. Tinerii ar vrea să schimbe tradiția: Trânta în locul bâtelor!

Astăzi la Ruginoasa a avut loc întâlnirea anuală între “deleni” şi “văleni”, cu reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Subiectul a fost legat de importanța evitării confruntării dintre mascați, ce a avut loc ani la rând, în ultima zi din decembrie.

Acţiunea tip dezbatere a fost organizată de către Prefectura Iaşi şi reprezentanţii Jandarmeriei, la sediul Primăriei din localitate. Au mai participat consilieri locali, dar şi alţi cetăţeni din Ruginoasa. Cu toţii au cerut ca aceste manifestări să fie stopate, pentru a nu mai avea loc evenimente nefericite, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

  

Autorităţile locale le-au explicat tinerilor că trebuie să respecte legea care prevede sancţiuni drastice pentru lovire şi vătămare corporală. Totodată ei au spus că această tradiţie ar putea fi transformată într-o serbare, la care să poarte măşti şi să rostească urături. „S-au întâlnit factori de răspundere și s-au prelucrat acte normative. Au fost discuții  cu persoanele care intenționează să se mascheze în ziua de 31 decembrie și s-au prezentat imagini de la celelalte evenimente din anii trecuți. A luat cuvântul subprefectul, șeful Inspectoratului de Poliție și Jandarmeriei. Toți care au venit acolo au prezentat pericolul care ar putea să se ivească în momentul când se folosesc bâtele. Li s-a transmis celor vor să se mascheze, să iasă fără bâte și bici”, ne-a declarat  Ionel Moraru, primarul comunei Ruginoasa.

După ce au ascultat cele prezentate de autorităţi, tinerii din cele două cete au cerut ca măcar să fie lăsaţi să se “trântească” puţin, ca să nu se piardă tradiţia. 

Precizăm faptul că, în urma măsurilor luate de autorităţi, în 2014 nu au fost semnalate  incidente. Anul acesta peste o sută de oameni ai legii vor patrula prin comună, începând din această seară şi până pe 1 ianuarie. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Panică și teroare în familia unui preot de lângă Pașcani. Bănuitul, un piroman, i-a distrus livada ieri noapte. Preot:”A spus că îmi taie capul mie și copilului” (FOTO)

Marius Parteni

Școala generală din Brătești a fost modernizată și reabilitată (FOTO)

Oana Cordoneanu

“Ziua Comunei” la Stolniceni-Prăjescu: Ion Paladi, Viorica Macovei şi Mario Buzoianu, cap de afiş

Ema Roman
Încarcă...