NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cine poate deveni rezervist în Armata Română. Ce salariu primesc voluntarii

Românii, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, pot deveni rezerviști militari pe bază de voluntariat. În stare de război, de asediu sau de mobilizare, contractele de rezervist militar voluntar se suspendă și sunt mobilizați pentru funcțiile pentru care au semnat contractul.

  

 

 

 

Legea rezerviștilor voluntari a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis. Rezerviștii voluntari vor beneficia de salariu, primă de fidelitate, echipament, hrană, medicamente, asistență medicală, măsuri de protecție socială, vor fi asigurați și declarați în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj. Ei mai beneficiază de recuperare după misiuni, pensii și despăgubiri în cazul de invaliditate sau deces, cursuri gratuite, decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reședință. În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, rezerviștii primesc o remunerație de 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați. Rezerviștii voluntari pot fi avansați în grad și pot primi recompense.


În schimb, rezerviștilor voluntari le este interzis să participe la greve, să exprime opinii politice, să participe la mitinguri și demonstrații, cu excepția activităților la care se participă în misiune. Dacă sunt membri ai partidelor politice, organizații politice sau sindicate, rezerviștii voluntari pot rămâne în continuare în aceste formațiuni, însă nu au voie să desfășoare activități politice în unitatea militară. Pe durata programului de instruire, rezerviștii beneficiază de solda pentru funcție, la care se adaugă solda gradului minim, care ajung undeva la 2000 de lei pe lună, plus mâncare și uniformă. Rezerviștii voluntari pot îndeplini misiuni și-n afara teritoriului României.

Sunt foarte multe situații în care poate înceta contractul unui rezervist militar, cum ar fi prin acordul părților, prin demisie, când se sustrage nejustificat de la misiuni.

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Vremea se va incalzi. Ce temperaturi vor fi in urmatoarele zile

Redacția

Trei luni de la primul caz de coronavirus din România. Cum a evoluat epidemia

Redacția

Tren deraiat din cauza ploilor care au surpat terasamentul căii ferate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site