Pe măsură ce societatea îmbătrânește, numărul pacienților cu insuficiență cardiacă crește rapid. Creșterea excesivă a țesutului fibrotic în inimă, cunoscută sub numele de fibroză, este asociată cu progresia insuficienței cardiace.
Un grup de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia a descoperit o enzimă, proteina kinază N (PKN), care reglează fibroza cardiacă. Enzima catalizează transformarea fibroblastelor cardiace în miofibroblaste, ceea ce amenință integritatea inimii.
Eliminarea acestei enzime a redus disfuncția cardiacă, indicând potențialul tratamentelor anti-PKN ca terapie promițătoare pentru protejarea pacienților împotriva insuficienței cardiace. Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Inima utilizează celule mici cunoscute sub numele de fibroblaste pentru a-și menține integritatea, iar după leziuni, acestea sunt adesea transformate în miofibroblaste.
Numărul pacienților cu insuficiență cardiacă crește rapid
Miofibroblastele ajută la vindecarea rănilor prin producerea țesuturilor fibroase de legătură, cum ar fi colagenul și elastina. Cu toate acestea, la pacienții cu insuficiență cardiacă, acestea cauzează adesea acumularea excesivă de țesut, ceea ce duce la rigidizarea țesutului cardiac și la afectarea funcției, o afecțiune care este cunoscută sub numele de fibroză.
Acest proces determină o pierdere a integrității structurii inimii,
» Citește continuarea pe pagina autorului