NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Cea mai ieftină maşină pentru persoane cu dizabilităţi s-ar putea construi la Iaşi

Prototipul a fost prezentat ieri de autori: doi studenţi la Facultatea de Mecanică a UTI, ambii originari de peste Prut. Ideea le-a venit după ce un băiat tot din Basarabia, fost sportiv, dar rămas paralizat în urma unui accident, le-a cerut ajutorul pentru a se putea deplasa cu maşina. Șoferul coboară singur din maşină cu tot cu scaun, cu care merge şi pe stradă.

„O producţie în serie de măcar zece maşini pe lună ar putea reduce costurile chiar şi sub pragul de 10.000 de dolari pentru un vehicul”, spun ei. Preţul unei astfel de maşini perfect adaptate depăşeşte 25.000 de dolari în Occident. 

Când avea 17 ani, viaţa lui Alexandru Gumaniuc s-a răsucit printre fiarele contorsionate ale unei maşini. Un accident din care a scăpat cu viaţă, dar care l-a lăsat, în ultimii zece ani, dependent de un scaun cu rotile şi de sistemul din Republica Moldova, în care accesul la transportul în comun e aproape inexistent şi la taxiuri mult prea scump. De aceea, dintre cei patru pereţi în care şi-a trăit viaţa în ultimul deceniu, Alexandru a lansat un apel. Pe care l-au auzit Adrian Vlas şi Ion Ababei, studenţi în anul al IV-lea şi, respectiv, al III-lea, de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Dacă Alexandru nu mai poate să joace baschet, fotbal, să meargă în expediţii lungi prin munţi şi pe râuri, cu caiacul, acesta i-a rugat pe cei doi băieţi să-l ajute să iasă din casă, să meargă şi să-i vadă pe oamenii din jurul său. Iar cei doi tineri, ambii de loc din Hînceşti, Republica Moldova, au rezonat şi s-au hotărât să încerce să facă, de la Iaşi, cea mai ieftină, practică şi sigură maşină pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se poată deplasa.

  

Pe scheletul unui Smart

Construită pe scheletul şi motorizarea unui Smart, băieţii vor să transforme această maşină, pe care să o poată folosi Alexandru, într-o construcţie nouă, cu un nou design, cu utilităţi superioare şi care să facă facil accesul persoanelor cu probleme locomotorii. Din proiectul de trei luni de zile al băieţilor a rezultat însă o idee pe care ei speră să o monetizeze şi pe viitor şi să creeze, la Iaşi, o linie de producţie pentru astfel de maşini sau pentru o serie de platforme de acces, gândite de ei, care pot fi adaptate oricăui autovehicul, astfel încât accesul persoanelor cu dizabilităţi la volan să se poată face pe la uşa şoferului, cu o rampă specială ce are senzori care detectează terenul pe care este amplasată. „Acest concept nu este decât o variantă a noilor tehnologii care există deja pe piaţă. Noi nu vrem să construim un automobil de la zero, ci să fie cel mai bun pentru persoanele în scaun cu rotile. Va fi construit pe baza unei caroserii cu suspensie omologată, nu vor fi probleme cu standardele internaţionale de siguranţă, şi am avut grijă ca să fie mai sigur decât oricare altul“, a spus Adrian. 

„Ideea este excepţională“

La nivel de siguranţă, construcţia lor va avea şapte airbaguri, dar şi un sistem anti-incendiu care se porneşte automat dacă detectează fum în interiorul maşinii. Pentru ca să poată da naştere acestui proiect, băieţii au gândit întâi un nou scaun pentru şofer, unul ergonomic, electric, cu care să se poată deplasa şi când nu e în maşină, care se poate încărca de la priză sau de la platforma specială ce va fi amplasată în locul şoferului, şi care are o autonomie de 40 de kilometri. Acest scaun va avea o centură de fixare în cinci puncte, iar dată fiind cutia automată de viteză, restul comenzilor de accelerare şi de frână au fost implementate pentru a putea fi accesate uşor cu mâinile de către şofer.

„Ideea este excepţională. Am stat mult şi le-am verificat ideile propuse, le-am dat sugestii referitoare la partea pe care o ştiu mai bine, legată de automobil şi situaţia rutieră. Este, într-adevăr, o provocare pentru a realiza o platformă mobilă pentru că ea înglobează elemente de siguranţă, însă acest prototip poate fi realizat. Mai sunt maşini proiectate special, dar majoritatea au acces prin spate“, a declarat Adrian Sachelarie, profesor al Facultăţii de Mecanică de la UTI. 

Cea mai ieftină din lume

Avantajul maşinii pe care o vor realiza cei doi studenţi este în primul rând la nivel de preţ. Conform unui studiu de piaţă făcut de aceştia, maşinile adaptate special persoanelor cu handicap locomotor pornesc de la 25.000 de dolari în sus, inclusiv în SUA. Ei strâng pentru a putea construi acest proiect suma de 21.000 de dolari, pe o platformă online unde oricine poate dona, însă cu această sumă vor fi achiziţionate inclusiv o serie de unelte ce pot fi folosite pentru a putea construi, ulterior, alte componente şi maşini. Ei estimează că o producţie în serie de măcar zece maşini pe lună ar putea reduce costurile chiar şi sub pragul de 10.000 de dolari, ceea ce ar face ca maşina de la Iaşi să fie cea mai ieftină, de tipul ei, din lume.

„Elementul care diferenţiază proiectul este platforma pentru scaunul cu rotile – un mecanism automatizat care ridică şi adaptează şoferul în faţa volanului. La baza acestui concept stă un ansamblu mecanic, alcătuit dintr-o structură metalică şi două platforme, iar mecanismul devin mobil datorită cilindrilor hidraulici. Scaunul cu rotile este fixat foarte bine pe platforma care mai este dotată şi cu senzori de detecţie a obstacolelor pentru evitarea tamponării. De asemenea, a fost prevăzut şi un sistem electronic de control, care include un sistem antiincendiu şi un buton de alarmă“, au precizat studenţii în fişa proiectului. Studenţii au creat şi o aplicaţie mobilă prin care şoferul va putea declanşa alarma, identifica prin GPS maşina, lansa rampa pentru a putea accesa locul şoferului, dar şi deschide sau închide portiera cu apăsarea unui singur buton pe telefon. 

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Naţională

Redacția

Virusul online care afecteaza 2 din 3 calculatoare din lume. Cum iti fura hackerii banii si parolele pretinzand ca te ajuta

Redacția

Red Lips Never Kill! Petrecere la Glaris Pool Târgu Frumos

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site