Belgia și Olanda au devenit principalele plăci turnante ale traficului de cocaină către Europa, înlocuind Spania ca principală cale de intrare în țările europene, a indicat un raport al agenției europene de poliție Europol, făcut public marți, 7 septembrie, citat de Le Figaro.
Profitând de aprovizionarea crescută de cocaină, în special din Columbia, organizațiile criminale folosesc porturile Rotterdam (Olanda), Hamburg (Germania) și mai ales Antwerp (Belgia) pentru a introduce droguri în Olanda, de unde cocaina este direcționată în toată Europa, a subliniat Europol într-un raport redactat în cooperare cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
“Epicentrul pieței cocainei din Europa s-a mutat spre nord”, dezvăluie notează raportul. Utilizarea tot mai mare a transportului de marfă în containere, prin valorificarea capacităților mari ale terminalelor portuare din Anvers, Rotterdam și Hamburg “au consolidat rolul Olandei ca zonă de tranzit” a cocainei, potrivit raportului acestei agenții cu sediul în Haga.
Coastele Mării Nordului “au înlocuit Peninsula Iberică ca principal punct de intrare pentru cocaina care ajunge în Europa”, se subliniază în text. În 2020, confiscările de cocaină din Anvers au totalizat 65,6 tone, a declarat Europol în raport. În februarie, Germania și Belgia au înregistrat o sechestru record de 23 de tone de droguri care erau ascunse în containere maritime.
» Citește continuarea pe pagina autorului