NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Bailout guvernamental ACUM pentru termoficări

Criza gazului era previzibilă de prin vară, însă nimeni nu s-ar fi așteptat să se ajungă chiar aici: prețurile cresc accelerat și se profilează chiar riscul unei întreruperi totale a furnizării, cel puțin pentru unele categorii de consumatori. S-a discutat despre prețuri doar pentru consumatorii casnici care se încălzesc direct cu gaze sau energie electrică, dar am pierdut total din vedere toate sistemele de încălzire centralizată din țară care funcționează pe gaze și se confruntă azi brusc cu prețuri între 2-8 ori mai mari decât anul trecut pe vremea asta. Sunt 27 de orașe mari în această situație, printre care București, Timișoara, Arad, Brașov, Ploiești, Buzău, Constanța, Cluj, Pitești, iar de termoficare mai depind cca 2 milioane de oameni.

Aproape toate aceste orașe au o problemă majoră chiar în vremuri normale cu achiziția de combustibil, în special când vine vorba de gaz – din comoditate și opțiuni limitate, primăriile subvenționează gigacaloria, dar banii sunt oricum insuficienți sau din diverse motive neplătiți la timp și se ajunge la facturi neplătite mai departe către furnizori. Dar anul acesta e cu totul special, avem o criză globală în piața gazelor naturale, amplificată la noi în regiune de jocurile Gazprom pentru a forța un anumit tip de contracte cu consumatorii din UE și amplificată încă o dată la noi în țară de politicile catastrofale ale anilor trecuți care au redus producția internă de gaze (de ex OUG 114).

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Ludovic Orban: Cred că partidul are nevoie de lideri, nu de şefi puşi cu mâna care să conducă prin frică

Redacția

Prefectul Constanței, despre numărul mare de morți COVID-19 din județ: ”Am pierdut doar în luna octombrie populația unei comune”

Redacția

Lia Bugnar, declarații după părăsirea competiției Asia Express

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site