Astronauților li se schimbă vederea. Un nou studiu arată că 70% dintre astronauții care au petrecut între șase și 12 luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au suferit modificări semnificative ale vederii din cauza unei afecțiuni numite „sindrom neuroocular asociat zborului spațial” (SANS).
Această afecțiune determină simptome precum umflarea nervului optic, aplatizarea fundului de ochi și modificări generale ale vederii. SANS apare din cauza deplasării fluidelor din corp în condiții de microgravitație, ceea ce exercită o presiune crescută asupra ochilor.
Astronauților li se schimbă vederea. Dar vestea bună este că aceste modificări se inversează adesea după revenirea astronauților pe Pământ, iar în unele cazuri, purtarea ochelarilor de corecție este suficientă pentru gestionarea simptomelor. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale expunerii prelungite la microgravitație rămân incerte, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru agențiile spațiale care vizează misiuni de durată mai lungă, precum cele către Marte. În prezent, nu există strategii dovedite de prevenire sau tratament, iar găsirea unor soluții este o prioritate esențială pentru protejarea sănătății astronauților în călătoriile spațiale extinse.
Astronauților li se schimbă vederea
Agențiile spațiale cunosc SANS încă din anii 2000,