NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Târgu Frumos

Asociația Asirys Târgu Frumos: Cum să te comporți în preajma persoanelor nevăzătoare (Video)

„Eu văd sau nu văd?” – activitatea unică în Moldova, organizată de Asociația Asirys Târgu Frumos a fost un succes. Evenimentul a reunit peste 40 de invitaţi, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, directori de şcoli şi grădiniţe, medici, asistenţi sociali, bibliotecari, profesori, părinţi, voluntari şi tineri nevăzători.

Totul a început cu câteva exerciţii, în care invitaţii, legaţi la ochi, au trebuit să se cunoască, după care să se aşeze în ordinea înălţimii. De asemenea, persoanele nevăzatoare au avut rolul de a-i coordona pe  văzătorii legaţi la ochi.

  

După tot acest proces, în plen, s-a făcut o simulare, s-a explicat cum trebuie ajutată o persoană nevăzătoare, care sunt regulile şi bunele practici în domeniu. A urmat cina când, din nou, participanţi legaţi la ochi au trebuit să se descurce şi să mănânce pe nevăzute. Au descoperit reguli noi, să iei masa ca nevăzător nu e chiar atât de simplu!
Emoţiile au fost pe măsură, toţi cei prezenţi au fost sensibilizaţi şi au înţeles mai bine nevoile persoanelor nevăzătoare. La final, după activităţile de socializare, mulţi tineri nevăzători şi-au exprimat dorinţa de a deveni voluntari în cadrul Centrului de Voluntariat.

În Tîrgu Frumos, funcţionează de peste 40 de ani, singura şcoală pentru persoane cu deficienţe de vedere, din Moldova, însă rareori vedem în comunitate, persoane nevăzătoare neînsoţite sau integrate pe piaţa muncii. 

Prin activităţile de la Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos dorim ca aceste lucruri să se schimbe, iar tinerii cu deficienţe de vedere să fie mai prezenţi în viaţa comunităţii deoarece avem foarte multe de învăţat de la ei!

„Eu văd sau nu văd” este un eveniment propus de Gisela Petrila, profesor de muzică la Liceul Special „Moldova” şi la Clubul Copiilor Tîrgu Frumos şi este dezvoltat în cadrul Programului „Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală”. Programul „Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală” face parte din proiectul Centrul de Voluntariat Tîrgu Frumos, un proiect implementat de Asociaţia SUPER TINERI ASIRYS în oraşul Tîrgu Frumos, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondul ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org, precum şi adresa Fondului ONG: www.fondong.fdsc.ro.

 {youtube}https://www.youtube.com/watch?v=aTLv5-ihZs4&feature=youtu.be{/youtube}

 

Advertisements

Related posts

Târgu Frumos: Parcul din centrul orașului, un loc plin de verdeață! (VIDEO)

Redacția

Patru persoane cercetate pentru furturi din genți și buzunare. Printre ele se află și o tânără

Redacția

Prima şedinţă de Consiliu Local de la Târgu Frumos din acest an

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site