RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Are 80 de ani şi munceşte într-o fabrică din Iaşi. Asta în timp ce români de 50, 45 sau chiar 40 ani au cerut deja pensionarea

Pe 19 ianuarie 2015 a împlinit 80 de ani şi a aniversat ziua la locul de muncă – fabrica de confecţii de lux Irina Schrotter. Îl cheamă Constantin Tofan, “nea Toni” după cum îl alintă colegii de doar 30 de ani, şi dacă-l vezi cum lucrează îţi faci cruce: la 80 de ani coase la maşini fără să poarte ochelari, meştereşte la utilaje ca un inginer şi, nu de puţine ori, e îndemnat în glumă de tineri să “o lase mai moale” pentru că “strică ritmul echipei”. 

A lucrat în Germania, Israel, Grecia, acum la Irina Schrotter
 
Fost educator, domnul Toni lucrează la fabrica Irina Schrotter de 8 ani, unde face costume pentru teatru şi pentru elita militară. S-a pensionat în învăţământ la 60 de ani, dar nu a putut să stea acasă degeaba, aşa că şi-a căutat de lucru. A lucrat câţiva ani prin Germania, Israel, Grecia “şi peste tot am fost apreciat, dar dorul de casă a fost mai puternic”, după cum a povestit Constantin Tofan la TELE M (vezi AICI)
 
Invitat luni seară la emisiunea lui Florin Gheţău, “nea Toni” a dezvăluit care este secretul vitalităţii sale: “nu am fumat în viaţa mea, nu am băut, nici alcool şi nici cafele. Munca este ea însăşi o sursă de energie”, a povestit cel mai vârstnic angajat din Iaşi.
 
Colegii octogenarului au făcut petrecere surpriză
 
Colegii de la fabrica Irina Schrotter i-au pregatit luni dimineaţă o petrecere surpriza lui Constantin Tofan (vezi AICI). Anticipând asta, nea Toni a adus la fabrică o cutie plină de flori pe care le-a împărțit tuturor colegelor de muncă. 
 
Rugați să-l descrie în câteva cuvinte, colegii săi i-au ridicat statuie: 
– “Pentru cei tineri pot sa zic ca este un exemplu. A avut curajul si taria sa ajunga pana aici. Eu ma mir zi de zi cum merge si e mult mai strong decat noi tinerii.” 
– “Un mare exemplu, niciodata de cand ma stiu si am si eu indata 60 de ani nu am auzit si nu am vazut asa un om. Exemplu pentru toata lumea si meserias extraordinar.” 
– “Un foarte bun coleg, un profesionist, se lucreaza frumos cu dumnealui, ne cunoastem de mult, de aproape 10 ani si intotdeauna a fost un coleg extraordinar pentru noi.”
 
Patroana fabricii s-a declarat și ea impresionată de exemplul dat de “nea Toni”: “Intotdeauna cand vorbeam cu domnul Toni ma gandeam ca daca cineva intra la mine in fabrica cu siguranta ar fi convins ca este contabil, nu confectioner la masina. O meserie pe care o iubeste si pe care noi o stimam foarte mult. Pentru ca ceea ce nu se intelege in Romania este faptul ca intr-adevar meseria este bratara de aur si ca orice meserie pe care o ai, atata timp cat o faci cu dragoste si pui suflet in ea este absolut minunata si te bucuri de respectul celor din jur,” a declarat Irina Schrotter.
 
Şefii AJOFM şi ITM se închină
 
Invitată în platoul TELE M alături de angajatul octogenar, şefa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a subiniat că exemplul bătrânului e un model pentru tineri. “România are un şomaj mediu de 21% în rândul tinerilor. Cei mai mulţi tineri şomeri nu lucrează pentru că au întrerupt şcoala şi nu au abilităţile cerute de angajatori. AJOFM derulează mai multe programe de calificare ori reconversie profesională şi avem deja semnate că 2015 va fi un an mai bun decât cele anterioare”, a spus Gabriela Vasilache.
 
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, George Andrei Albulescu, a intervenit telefonic în emisiunea difuzată de TELE M pentru a preciza că “legea oferă posibilitatea ca oricare persoană pensionată să poată continua să lucreze până când îi permite organismul”. Şeful ITM a anunţat şi el că se văd deja semne de îmbunătăţire a economiei, crescând firav numărul angajărilor în 2014. “Iaşul pare să se specializeze pe IT şi servicii, dar şi alte domenii încep să facă angajări”, a spus Albulescu. 
 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

  

 

Related posts

Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada Sărbătorilor Pascale, la lăcașurile de cult

Redacția

Ministrul Justiției anunță că se vor face angajări la DNA și DIICOT

Redacția

RAGCL dă drumul la căldură!

Ema Roman
Încarcă...