Agenţii economici din judeţele regiunii de Nord-Est a ţării vor fi mai prudenţi cu angajările pe finalul acestui an. Alegerile parlamentare vor face ca firmele să abordeze în expectativă posibile creşteri ale personalului, se arată în cel mai recent studiu de piaţă realizat de compania de recrutare şi plasare a forţei de muncă Manpower.
Previziunea netă de angajare raportată de agenţii economici din regiunea de Nord-Est pentru ultima parte a acestui an este de ^4%. „15% dintre angajatori intenţionează să-şi sporească numărul de angajaţi, iar 15% intenţionează reduceri de personal. Intenţiile de angajare se îmbunătăţesc cu două puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul III, dar sunt cu 9 puncte procentuale mai slabe de la an la an”, se arată în studiul Manpower privind „Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă”, dat ieri publicităţii. Studiul s-a realizat pe un eşantion reprezentantiv de 627 de angajatori, iar rezultatele obţinute au o marjă de eroare de ^/-3,9%. În urma cercetării de teren a rezultat că, la nivel naţional, angajatorii români se aşteaptă ca ritmul angajărilor să rămână constant în intervalul octombrie-decembrie 2016, raportând o previziune netă de angajare de ^11%.
„Deşi optimismul angajatorilor este mai puţin pronunţat decât în intervalul iulie-septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu previziunile favorabile din trimestrele I şi II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a previziunii nete de angajare din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei pieţe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, aşa cum s-a mai întâmplat, să ducă şi la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă”, a explicat, în comunicat, Corina-Bianca Gonţeanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul Manpower Group.
Potrivit studiului citat, este de aşteptat ca pe parcursul perioadei octombrie-decembrie 2016 numărul total de angajaţi să crească în opt din cele zece sectoare de activitate, respectiv în şase din cele opt regiuni ale ţării. Cea mai puternică prognozăla nivel de sector de activitate se raportează în industria prelucrătoare, unde previziunea este de ^32%. Pe de altă parte, cel mai abrupt declin, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, au constatat specialiştii Manpower, se raporteazăîn sectorul construcţiilor. Previziunea netă de angajare pentru acest sector este de -3%.
Sursa: ziaruldeiasi.ro