NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Amănunte importante pentru obţinerea permisului auto

Noile modificări legislative dau mari bătăi de cap aspiranţilor la obţinerea permisului auto, dar şi instructorilor. Examinatorii sunt însă mulţumiţi. Una dintre modificări este aceea prin care candidaţii la obţinerea permisului de conducere trebuie să susţină proba teoretică în aceeaşi zi în care sunt înregistraţi în aplicaţia informatică de examinare.

Noile prevederi sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial din 11 iunie 2013.

„Candidaţii vor susţine proba teoretică în aceeaşi zi în care sunt înregistraţi în aplicaţia informatică de examinare. În caz contrar, înregistrarea îşi pierde valabilitatea”, se precizează în actul normativ. Mai mult, înregistrările în aplicaţia informatică de examinare se pot realiza inclusiv de către şcolile de şoferi, nu doar de candidaţi.

Această modificare este văzută cu ochi buni de examinatori şi de instructori. „Este foarte bine. Cursanţii trebuie să ştie că atunci când dau sala sunt programaţi la traseu. Până la intrarea în vigoare a noilor modificări, ei veneau şi se programau la traseu, dar nu luau sala şi aşa se blocau locurile”, a precizat comisarul şef Tudor Minea, şeful Serviciului Permise Auto şi Înmatricularea Vehiculelor (SPAIV) Iaşi. De precizat că, zilnic la SPAIV se prezintă, în medie, aproximativ 150 de persoane pentru a susţine proba teoretică cam Cei care nu promovează proba practică o pot relua după 15 zile, dar şi cu o dovada efectuării a 6 ore suplimentare de pregătire.

Disconfort pentru motocicliştii

Noile modificări legislative provoacă unele inconveniente aspiranţilor la permisul auto pentru categoria A, dar şi pentru instructori. La susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii. „Pentru susţinerea probei la oraş pe motocicletă trebuie să fie şi instructorul lângă elev. Mai mult, trebuie o maşină a şcolii în care să fie la volan un alt instructor. Pe locul din dreapta stă examinatorul şi pe bancheta din spate – martorul. În afară de aceste modificări, în rest, totul e bine”, a declarat Victor Todiraşcu, patronul şcolii de şoferi Tody Family.

Noile condiţii pentru susţinerea probei practice:
a) numai în poligon, pentru autovehiculele din categoria AM;
b) poligon şi traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 si A;
c) numai în traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv.

 sursa Evenimentul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Tudorel Toader se întâlneşte marţi cu ambasadorul SUA, la solicitarea acestuia

Redacția

Localitățile aflate sub carantină rămân cu restricții de deplasare, după 15 mai

Redacția

Prognoza meteo pentru Moldova: instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site