NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Târgu Frumos

Acțiune de comemorare a victimelor Pogromului la Târgu Frumos (FOTO)

Evenimente comemorative care marchează împlinirea celor 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941 au avut loc astăzi la Iași, Târgu Frumos și Podu Iloaiei. Este considerat cel mai mare masacru împotriva evreilor de pe teritoriul actual al României. Aproximativ 14.000 de evrei au fost uciși în urmă cu 80 de ani, la ordinul generalului Ion Antonescu.   

Trenurile morții în care au fost transportate victimele Pogromului au circulat și pe direcția Podu Iloaiei și Târgu Frumos, evreii care nu au supraviețuit au fost îngropați în gropi comune în aceste localități.

Astăzi au avut loc ceremonii de comemoarare în cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, s-au depus coroane de flori și s-au rostit alocuțiuni.

Pogromul de la finalul lui iunie 1941 a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orasul Iași.

  

Confortm Historia.ro, episodul Pogromului de la Iași a fost inclus în studiile despre Holocaust, iar câțiva istorici s-au aplecat asupra acestuia atunci când au trecut în revistă, destinul evreilor din România în perioada de la instaurarea regimului carlist și până la 1944. Episodul acestui pogrom este unul important și central pentru studierea Holocaustului din România și se poate înscrie și în depănarea acestui fenomen la nivel universal. Se consideră că Pogromul de la Iași a fost preludiul uciderii în masă a evreilor din provinciile Basarabia și Bucovina de către armatele românești, dirijată și de directivele date de mareșalul Ion Antonescu.

Advertisements

Related posts

Protest la Târgu Frumos: Angajații unui procesator de carne au format un lanț uman în poarta unității, nemulțumiți că nu și-au primit salariile (VIDEO)

Marius Parteni

Un șofer beat a intrat cu mașina în gard și și-a pierdut permisul

Redacția

Primăria Târgu Frumos: Post vacant scos la concurs în cadrul Biroului Impozite Taxe și Transport Local

Redacția
Încarcă...