RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

A apărut tramvaiul modernizat la Paşcani. Nu pe stradă, ci în presa germană!

Finalizat de ceva luni, tramvaiul modernizat la REMAR Paşcani nu a fost încă scos pe străzile din oraş, cu toate că se intenţiona prezentarea lui publicului ieşean încă din luna septembrie. Şefii RATP susţine că întârzierea se datorează strict producătorului.

„Trebuia să-l scoatem la stradă în ultimul trimestru al anului trecut. Din diferite motive, hai să le spunem tehnice, acest lucru s-a amânat. Aşteptăm ca REMAR-ul să ne dea OK-ul pentru a-l putea scoate la stradă, pentru a putea circula cu el…”, spune Maricel Ghercă, directorul RATP. Motivul pentru care va mai dura ceva timp până când „bijuteria” pe boghiuri îi va transporta pe ieşeni îl constituie proiectele în care sunt implicaţi fabricanţii păşcăneni. Astfel, Gruia Stoica, proprietarul REMAR Paşcani, a preluat producătorul de locomotive Electroputere Craiova, precum şi o companie care repară şi modernizează vagoane şi locomotive, intenţionând să se axeze strict pe producţia de locomotive româneşti şi mai puţin pe modernizarea tramvaielor. Vă reamintim că tramvaiul realizat la REMAR are la bază modificarea completă a vagonului de tip GT4 având numărul de parc 302. De la acesta s-au păstrat parţial caroseria şi boghiurile, rezultând un vehicul nou, cu aspect exterior şi interior, parte mecanică şi de tracţiune cu totul diferite faţă de ce era la tramvaiul de la care s-a pornit. Tramvaiul are low-floor, aer condiţionat, scaune tapiţate, interior modern, iar vatmanul foloseşte în locul retrovizoarelor imagini surprinse de camere şi prezentate pe ecrane în cabina sa.

Nemţii laudă vagonul

  

Dacă ieşenii vor mai trebui să aştepte lansarea noului vagon, presa de specialitate nu mai pridideşte cu elogiile la adresa tramvaiului. În numărul din octombrie al revistei „Tram News” a apărut un articol unde se face referire la vagonul ieşean, fiind trecute în revistă toate modificările efectuate şi care au dus la apariţia unui model nou de tramvai. În articol se arată faptul că regia ieşeană este un partener tradiţional al operatorilor de transport din Augsburg, Halle şi Stuttgart, de unde au fost achiziţionate, în decursul anilor, mai multe vagoane second-hand. Autorul articolului precizează faptul că modernizarea tramvaiului GT4 la Paşcani este o măsură generată de costurile mari pe care le presupune achiziţia de tramvaie noi de către RATP Iaşi, regie care nu-şi poate permite astfel de investiţii. De altfel, singurele oraşe unde a fost posibilă aducerea de tramvaie noi sunt Oradea, care a cumpărat în 2007 zece tramvaie noi ULF Siemens, şi Cluj, care a început să aducă primele 12 tramvaie produse de PESA. Şi Bucureştiul a pus în exploatare tramvaiele modernizate, în timp ce Timişoara şi Aradul au lansat procedurile în vederea demarării proiectelor de achiziţie de tramvaie noi.

sursa evenimentul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Salariile din HR, mai mici decât în agricultură. Cât câștigă un specialist din resurse umane

Redacția

Canicula a adus încasări record la Ștrandul Municipal Pașcani

Teona Gherasim

L’Aprozar Pașcani, platforma online unde cumperi și primești la domiciliu legume și fructe

Marius Parteni
Încarcă...