NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

29 iulie, Ziua Imnului National. Unde a fost cantat pentru prima data

29 iulie este Ziua Imnului National al Romaniei , “Desteapta-te romane!”. In aceasta zi, in anul 1848, in parcul Zavoi din Ramnicu Valcea, in fata unei numeroase asistente, dupa ce s-a citit noua Constitutie, un grup de tineri, avandu-l in frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oara imnul Revolutiei pasoptiste “Desteapta-te, romane”, devenit dupa Revolutia anticomunista din 1989 imnul national al Romaniei.

La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic “Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul.

  

O versiune spune ca insusi Andrei Muresanu este autorul melodiei, iar alta sustine ca de fapt era o melodie cantata pe un text religios, ce purta numele “Din sanul maicii mele”.

Advertisements

Incepand din 1848, “Desteapta-te, romane!” a fost un cantec foarte drag romanilor, insuflandu-le curaj in momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Razboiul de independenta (1877 – 1878), Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Mai ales in timpul crizei dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, cand Romania s-a detasat de alianta cu Germania lui Hitler, alaturandu-se Aliatilor, acest imn a fost cantat in mod spontan de toti si emis pe toate statiile radio.

In ziua revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au inceput sa cante aceasta melodie, multi dintre ei nemaistiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fara intrerupere. Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul s-a auzit pe strazi, unind uriasele mase de oameni.

Advertisements

 

sursa Hotnews.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Cum justifică George Simion protestul AUR

Redacția

Cum se aplică sancțiunile în starea de alertă. Anunțul făcut de autorități

Redacția

​Lista oamenilor din jurul lui Putin vizați de noile sancțiuni amaricene / Cum explică SUA includerea pe listă a fiicelor președintelui rus

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site