RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

IPJ IAȘI: Folosirea petardelor şi a pocnitorilor se pedepseşte cu închisoarea

Ca la fiecare sfârşit de an, SĂRBĂTORILE DE IARNĂ reprezintă o oportunitate de a face bani şi de distracţie, atât pentru firme, dar şi pentru populaţie. Cum? Prin vânzarea de pocnitori, petarde, şi toată gama de obiecte artizanale şi de distracţie pe baza de amestecuri pirotehnice.

 Este bine de ştiut însă că legislaţia s-a schimbat, iar mare parte din ceea ce era permis în anii trecuţi, începând cu 1 decembrie 2006 poate reprezenta fie o infracţiune, fie o contravenţie. Noile prevederi legislative sunt dure şi sancţionează aspru pe toţi cei care nu le respectă, cu închisoare sau cu o amendă usturătoare.

De ce a fost necesar acest lucru? După cum ştiţi, pe fondul utilizării unor astfel de produse se înregistrau accidente provocate de folosirea în mod necorespunzător a acestor “obiecte de distracţie”. Pe de altă parte folosirea unor astfel de produse ce provoacă zgomot trezea multe nemulţumiri din partea cetăţenilor, nu numai din municipiul Iaşi.

  

Astfel se interzice persoanelor juridice comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T. 1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I.” Practic, persoanele fizice nu mai au dreptul să folosească legal decât steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minişori, inele de foc şi sateliţi. Sunt interzise cu desăvârşire orice obiecte care produc zgomot.

Mai importantă decât scoaterea în afara legii a petardelor şi pocnitorilor este însa pedeapsa prevăzuta pentru încălcarea legii: “Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7500 lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 lei.

Dorim ca populaţia să fie informată cu privire la sancţiunile prevăzute de această lege şi să conştientizeze ca acestea sunt în folosul lor. Totodată, părinţii în special trebuie să manifeste atenţie deosebită în ceea ce priveşte minorii pentru a evita accidente neplăcute şi pentru a nu trece de partea cealaltă a legii. Nici amatorii de „senzaţii tari” nu sunt lăsaţi deoparte şi îi avertizăm că în această perioadă, a Sărbătorilor de Iarnă, Poliţia va acţiona permanent pentru respectarea legii, iar atunci când se va constata o încălcare, va fi sancţionată ca atare.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Sancționat pentru că transporta material lemnos fără să dețină acte de proveniență

Diana Marcu

Bărbat găsit mort pe un câmp din comuna Valea-Seacă

Redacția

Filmul unei tragedii. Copilul a murit în fosa septică, iar trei ore nu l-a căutat nimeni

Redacția
Încarcă...