RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Senatorul Lazăr propune modificarea legii adopțiilor, în speranța că așa vor ajunge în familii mai mulți copii abandonați

Senatorul de Tg. Frumos și Podu Iloaiei propune modificarea legii adopțiilor. Într-o declarație politică susținută în cadrul Senatului acesta a vorbit despre modul cum decurge acum procesul de adopție al unui copil.

El susține că deși, prin modificarea Legii adopțiilor s-a dorit facilitarea procedurilor legate de acest proces, în ultimul an, de când legea a intrat în vigoare, au fost adoptaţi mai puţin de o mie de copii dintre cei care se află în centrele de plasament. În timp ce micuţii rămân captivi uneori până la vârsta majoratului într-un sistem înţepenit de birocraţie, familiile care vor să adopte aşteaptă chiar şi câţiva ani până când vor putea lua acasă un copil.

Conform actualei legislatii in domeniu, statul trebuie să întrebe rudele de până la gradul patru ale copiilor abandonaţi dacă nu vor să-şi asume creşterea şi educarea acestora. Doar când se lovesc de refuzul tuturor, minorii sunt declaraţi adoptabili.” Angajati ai Oficiului Român pentru Adopţii au declarat ca anul trecut au fost eliberate 1.478 de atestate pentru familii apte să adopte copii, dintre care 52 au fost anulate sau retrase, in timp ce un număr de 699 de familii se află într-o anumită fază – mai mult sau puţin avansată – a procesului de adopţie (potrivire practică, încredinţare în vederea adopţiei sau chiar au adoptat deja legal copii). Totodata, au mai precizat că nu toţi copiii instituţionalizaţi sunt eligibili pentru a fi adoptaţi, deoarece “unii mai păstrează legături cu diverşi membri ai familiei, iar alţii sunt deja prea mari”.

  

 In medie, pe an, potrivit acelorasi autoritati, numărul copiilor eligibili pentru a fi adoptaţi nu depăşeşte 1.000, iar perioada medie de aşteptare pentru o familie este de un an şi patru luni. Mai mult de jumătate dintre familiile declarate apte să adopte un copil în 2012 nu au primit un răspuns pozitiv până acum. În aceste condiţii, cei care doresc să devină părinţi sunt dispuşi să-şi asume riscuri majore, care pot ajunge în unele cazuri la condamnarea la închisoare.

 Avand in vedere toate acestea, stimati colegi, consider ca ar trebui sa gasim si sa propunem solutii legislative pentru ca adoptiile in Romania sa fie mult mai facile. Acest lucru ar veni atat in ajutorul statului, cat mai ales al copiilor si al familiilor dornice sa adopte un copil. Poate ca ar trebui regandita perioada monitorizarii familiei adoptatoare dupa incheierea adoptiei legale, pentru a ne asigura ca respectivul copil beneficiaza de toate conditiile optime unei dezvoltari fizice si intelectuale. Sa ne unim eforturile, asadar, stimati colegi, pentru a gasi solutii in modificarea legii adoptiilor in asa fel incat perioada de asteptare a familiilor dornice sa adopte un copil sa fie cat mai mica, indepartand astfel si riscul ca aceste familii sa recurga la cai mai mult sau mai putin legale”, a susținut senatorul PSD Sorin Lazăr.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Related posts

Pantazi alergic la problemele pășcănenilor!? Cititor de amprentă și cartelă la intrarea în sediul Primăriei

Marius Parteni

Vot în Parlament: Cum ne vom alege PRIMARUL

Redacția

Senator Toma: Voința electoratului ieșean a revalidat o echipă de învingători: Colegiul 4 Social-Democrat din județul Iași (P)

Redacția
Încarcă...