RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Etică impusă cu forţa pentru unii profesori

Reacţii dintre cele mai diverse au început să apară, după ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au publicat noile modificări din Codul de Etică pentru învăţământul preuniversitar. Oficial, ieri a fost ultima zi în care modificările au mai fost supuse dezbaterii publice. Ele ponderează, într-o oarecare măsură, anumite decizii sau porniri ale cadrelor didactice.

 

Fustangiii, la control!

  

Printre altele, se interzic agresiunile fizice şi tratamentele umilitoare asupra elevilor, abuzul sexual, emoţional sau spiritual, relaţiile sexuale cu elevii, inclusiv cele consensuale. „Orice om de bun simţ ştie aceste reguli şi le aplică!”, s-a mirat o profesoară, la început de carieră. Colegi mai în vârstă zâmbesc amar: „Dar, pe noi cine ne protejează de elevi?…”
Toate răspunsurile sunt, undeva, la mijloc. Căci, din păcate, nu trăim într-o lume ideală, în care şi legile nescrise să se respecte. „Sunt de acord să existe un cod etic, având în vedere derapajele pe care le-am avut în ultima perioadă în cadrul şcolilor. Cu regret trebuie s-o spunem, sunt colegi de-ai noştri care au uitat menirea lor în unitatea şcolară. Atunci, trebuie un cod etic – pentru acea minoritate care nu ne face cinste. Pentru acea minoritate, nu pentru marea masă de profesori, care ştiu care e rolul lor la şcoală”, a accentuat Violeta Amariei, liderul Alianţei Sindicale „Gh. Asachi”.

Meditaţiile cu proprii elevi – interzise

Dintre toate, însă, cea mai arzătoare şi mai controversată dintre reguli pare a fi aceea care interzice meditaţia cu elevi ai clasei, în care profesorul să primească foloase financiare. „Fata mea este în clasa a III-a. Din clasa a V-a, vreau să ajungă la un colegiu de elită, motiv pentru care am început deja pregătirea. Deocamdată, cu învăţătoarea de la clasă – pentru că îmi este prietenă”, recunoaşte mama unei fetiţe. Deşi pare mai accesibil să înveţi cu omul pe care îl cunoşti deja, acest lucru ar putea crea, în viitor, probleme. Mai ales că veşnica problemă de la clasă există deja, atunci când profesorul care meditează un elev nu mai îndrăzneşte să-i dea, apoi, note mai mici acestuia – deşi le-ar merita. „Codul acesta e ca şi o altă legislaţie, un alt act normativ pe care trebuie să-l îndeplinesc. Că aşa, ar trebui să spun că nu-mi trebuie Legea Educaţiei, că nu mai vreau Constituţie. Orice stat de drept trebuie să fie reglementat prin acte normative”, a întărit ideea Violeta Amariei.
Prin urmare, introducerea codului etic nu ar însemna decât intrarea într-o oarecare normalitate. Singura condiţie este ca regulile, oricât de simple sau de supărătoare ar fi – să se şi respecte.

sursa evenimentul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Clasă în aer liber-educație outdoor, la Liceul ”Nicolae Iorga” din Pașcani

Oana Cordoneanu

Cristina Tunegaru arată cum este posibil ca după contestație să ajungi de la nota 6 la 10

Redacția

Cum va începe școala pe 14 septembrie. Cum se va proceda dacă vor apărea cazuri de Covid

Redacția
Încarcă...