RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Gestionarea gunoiului în judeţ costă 70 milioane euro

Contractul de finanţare pentru managementul deşeurilor din judeţ a fost semnat ieri la Iaşi. Consiliul Judeţean (CJ) a atras o finanţare nerambursabilă de aproape 51 milioane euro pentru acest proiect, cofinanţarea instituţiei fiind de 19 milioane euro.

„Am reuşit să deblocăm un proiect foarte important pentru judeţ care a fost aproape de compromitere totală în perioada 2008 – 2012”, a declarat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei. La rândul lui, primarul Gheorghe Nichita a precizat că proiectul a fost demarat încă din anul 2005 de municipalitatea ieşeană şi predat ulterior către CJ pentru o implementare integrată la nivel de judeţ. „Sper ca atunci când vom face regiunile să construim şi o staţie de incinerare”, a subliniat Nichita.

Ministrul Mediului: „Iaşul a accesat 401 milioane euro pe POS Mediu”

  

Din partea Ministerului Mediului, contractul a fost semnat de ministrul Rovana Plumb, aceasta efectuând şi o vizită în teren la depozitul din Ţuţora. „În ultimul an, la Iaşi s-au făcut plăţi de 100 milioane lei în cadrul POS Mediu. Pe întregul program vor ajunge la Iaşi 401 milioane euro”, a spus Plumb, în ultima sumă vehiculată de aceasta fiind incluse şi proiecte precum reamenajarea Bahluiului, retehnologizarea CET sau extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată (ApaVital).

În ce constă proiectul de management al deşeurilor

În cadrul proiectului se vor implementa sisteme de colectare selectivă (175.321 de pubele), se vor construi staţii de transfer la Ruginoasa (capacitate 44.000 tone/an) şi Bălţaţi (17.000 tone/an), staţie de tratare mecano-biologică Ţuţora (140.000 tone/an), staţie de compostare Ţuţora (10.000 tone/an), staţii de sortare la Ruginoasa (10.000 tone/an) şi Ţuţora (51.000 tone/an) şi se vor închide gropile de gunoi de la Tomeşti, Hârlău, Târgu Frumos şi Paşcani, care ocupă o suprafaţă totală de peste 26 hectare. Deşeurile vor fi transferate la Ţuţora, depozitul din această localitate urmând a fi extinsă până la o capacitate de aproape 8,2 milioane mc. Autorităţile estimează că depozitul va funcţiona până în anul 2038. Termenul de finalizare al proiectului este decembrie 2015.

sursa evenimentul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Schimb de replici între Nedelcu și Bodoașcă pe tema documentațiilor tehnice de modernizare a peste 80 de străzi din Pașcani

Răzvan Grecu

Primăria poate accesa, la cererea pășcănenilor, fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor

Ema Roman

Primii kilometri de autostradă din Moldova se deschid astăzi

Redacția
Încarcă...