RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Înregistrarea contractelor de arendă, obligatorie

Persoanele care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole au obligaţia înregistrării contractelor de arendă la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi în termen de 15 zile de la data încheierii lor.

 Conform Ordonanţei de Guvern nr.125 din 2011, referitoare la modificarea regimului fiscal al veniturilor obţinute din arendare, persoanele fizice ce realizează venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniu personal au obligaţia înregistrării contractelor de arendă, respectiv a rapoartelor juridice la organul fiscal în termen de 15 zile de la încheierea acestora.

De asemenea, contribuabilii sunt obligaţi să precizeze în scris în contractul sau în raportul juridic modalitatea de impunere a venitului net – cote forfetare sau sistem real.

  

Reţinerea la sursă a impozitului (cote forfetare)

Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25%. Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către arendaşi la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul calculat şi reţinut pentru veniturile din arendă se virează la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut şi se trece în formularul 100 – „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat“, la rubrica „Impozit pe venituri din arendă“ de către plătitorul de venit.

Persoanele care obţin venituri din arendă şi pentru care impozitarea se face prin metoda cotei forfetare nu au obligaţia depunerii formularului 200 – „Declaraţie privind veniturile realizate din România“.

Determinarea impozitului în sistem real

Contribuabilii  ce realizează venituri din arendare şi au optat în contractul încheiat pentru determinarea venitului net în sistem real nu datorează plăţi anticipate în cursul anului în contul impozitului pe venit. Aceştia au obligaţia depunerii formularului 200 – „Declaraţie privind veniturile realizate din România“ până pe data de 25 mai a următorului an în care s-a realizat venitul.

În acel formular se vor menţiona veniturile realizate şi cheltuielile efectuate conform evidenţei în partidă simplă pe care au obligaţia de a o conduce.

Plata impozitului se va efectua în termen de 60 de zile de la confirmarea primirii formularului 250 – „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice“, formular emis de organul fiscal ulterior prelucrării declaraţiei 200.

Contribuabilii au obligaţia de plată a CASS-ului

Indiferent de opţiunea aleasă şi numai dacă acesta este singurul venit realizat se datorează doar contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS).

„Se va aplica 5,5% asupra venitului net (venit brut – 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă. Acelaşi procent se aplică şi asupra venitului net calculat ca diferenţă dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile, în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă“, a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi.

CASS-ul se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş. Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a CASS-ului se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.

SURSA FLACARA IASULUI

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Ședință de Consiliu Local comuna Răchiteni, 28 iunie 2023 (VIDEO)

Redacția

Primăria Pașcani a intrat în posesia căsuțelor pentru Târgul de Crăciun! Acestea vor fi folosite pentru comercializarea produselor tradiționale

Iulia Huțanu

Primăria face economie la bugetul din fondurile alocate pentru deszăpezire

Marius Parteni
Încarcă...