RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Atenţie, votaţi legal!

Cu prilejul alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, din 9 decembrie 2012, a fost demarată, în perioada 8 noiembrie – 9 decembrie, la nivel naţional, campania „Tu decizi! Votează legal!”.

În cadrul acestui eveniment, membrii Centrului Judeţean de Comunicare Iaşi, format din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au prezentat scopul campaniei şi tipurile de activităţi ce vor fi organizate la nivelul judeţului Iaşi pentru informarea populaţiei în vederea asigurării unui climat de legalitate premergător, dar şi pe timpul alegerilor din data de 9 decembrie.

La nivelul judeţului Iaşi sunt alocate şi urmează a fi distribuite 2.100 afişe şi 18.000 flyere, iar spoturile TV şi audio vor fi difuzate la posturile locale de televiziune şi radio. „Totodată, au fost comunicate date statistice cu privire la numărul secţiilor de votare stabilite la nivelul judeţului Iaşi şi a oamenilor legii care asigură ordinea şi liniştea publică în ziua alegerilor locale”, ne-a spus comisarul Mădălin Ţăranu, membru al Centrului Judeţean de Comunicare Iaşi. Astfel, pe raza judeţului au fost înfiinţate 709 de secţii de votare în 481 de locaţii, iar pentru o bună desfăşurare a activităţilor din data de 9 decembrie aproximativ 1.350 de lucrători MAI vor fi angrenaţi în paza acestora, dar şi în menţinerea ordinii şi liniştii publice.

  

Constituie contravenţii:

– Semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii, constituie contravenţie. Amendă de la 1.500 lei până la 4.500 lei.

– Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

– Refuzul de a se primi şi înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

– Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris. Amendă de la 4.500 lei până la 10.000 lei.

– Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

Constituie infracţiuni:

Conform Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Alte infracţiuni prevăzute de Legea 35/2008:

– Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.

– Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

– Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

– Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

sursa evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Dosar penal pentru un luncaș

Redacția

720 lei amendă pentru că vindea animale fără documente sanitar veterinare

Redacția

Tânăr din Pașcani arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a tâlhărit un bărbat pe stradă

Redacția
Încarcă...