NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ziua ”Zero discriminare”

Ziua ”Zero discriminare” este marcată în fiecare an, începând din 2014, la 1 martie, la inițiativa UNAIDS – Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA. Această campanie se dorește a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni de a promova și sărbători diversitatea, toleranța și incluziunea și de a acționa împreună pentru a pune capăt discriminării.

 

Numeroase organizații promovează activ această cauză prin diferite activități, pentru a evidenția dreptul oricui de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naționalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, educație și credință.

  

În 2017, de 1 martie — Ziua ”Zero discriminare”, UNAIDS îi îndeamnă pe toți să vorbească, să atragă atenția asupra temei ”zero discriminare”, arată un comunicat de presă al UNAIDS pe site-ul www.unaids.org. Ziua ”Zero discriminare” este o oportunitate de a evidenția modul în care fiecare poate fi parte a transformării, în care fiecare poate lua poziție pentru o societate echitabilă și justă.

Pentru 2017 UNAIDS face apel la ”zero discriminare” în structurile din domeniul îngrijirii sănătății. Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului care include accesul la servicii de îngrijire a sănătății accesibile, în timp util și de calitate pentru toți. Cu toate acestea, discriminarea continuă să fie larg răspândită în structurile de îngrijire a sănătății, creând o barieră serioasă pentru accesul la serviciile privind HIV.

Advertisements

Campania ”Zero discriminare”, lansată de USAID, a pornit de la nevoia de informare și sensibilizare a comunității în legătură cu HIV/SIDA, pentru a stopa răspândirea infecției cu HIV și a învinge această teribilă maladie. Nivelul scăzut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate cu acest virus sau bolnave de SIDA. Discriminarea față de persoanele cu HIV le face pe acestea să-și ascundă boala, fapt ce duce, în consecință, la răspândirea acesteia.

În 2013, cu prilejul Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a propus marcarea, la 1 martie 2014, a Zilei internaționale ”Zero discriminare”. Ca simbol al acestei zile a fost ales fluturele. Michel Sidibé a lansat Ziua ”Zero discriminare” pe 27 februarie 2014, în cadrul unui amplu eveniment desfășurat la Beijing, în China. Răspunsul în fața SIDA a oferit omenirii lecții importante de toleranță și compasiune, a declarat Michel Sidibé. Se știe că atât dreptul la sănătate cât și dreptul la demnitate aparțin tuturor. Lucrând împreună, ne putem transforma, putem transforma comunitățile noastre și lumea noastră astfel încât să se ajungă la zero discriminare, a mai spus directorul executiv al UNAIDS.

Eradicarea SIDA până în anul 2030 este o parte integrantă a obiectivelor de dezvoltare durabilă care au fost adoptate în unanimitate de către statele membre ale Organizației Națiunilor Unite în 2015.

În cadrul celei de-a 37-a reuniuni a Consiliului Coordonator al Programului UNAIDS, a fost adoptată o nouă strategie, pentru a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, conform site-ului www.unaids.org. Strategia UNAIDS pentru perioada 2016-2021 este una dintre primele strategii din cadrul sistemului ONU, aliniate obiectivelor de dezvoltare durabilă, care stabilesc cadrul pentru politica de dezvoltare la nivel mondial în următorii 15 ani, inclusiv în ceea ce privește eradicarea epidemiei de SIDA până în 2030.

Advertisements

În conformitate cu Rezoluția A/Res/70/228, Adunarea Generală a ONU a convocat în perioada 8-10 iunie 2016, la sediul ONU din New York, o reuniune la nivel înalt privind HIV/SIDA. Cu acest prilej a fost adoptată Declarația politică din 2016 a ONU privind stoparea SIDA, care conține mai multe angajamente urgente în acest sens. Printre acestea se numără reducerea numărului de noi infecții cu HIV la mai puțin de 500.000 până în 2020, reducerea deceselor asociate cu SIDA la mai puțin de 500.000 până în 2020, precum și eliminarea stigmatizării și a discriminării legate de HIV până în 2020.

 

Sursa: agerpres.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

O săptămână plină de activități la Liceul „Miron Costin”. Unitatea de învățământ este parteneră într-un proiect ERASMUS (Foto)

Iulia Huțanu

„Povestea Crăciunului”, cel mai nou proiect al Teatrului Național din Iași! Timp de 12 zile, de la ora 19:00, copii, părinți și bunici vor avea ocazia de a petrece timp magic în compania actorilor Naționalului ieșean

Redacția

Spectacol de Crăciun, pus în scena de trupa Prometeu

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site