NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ziua Copilului, la iniţiativa unui elev. Cum a fost aleasă data de 1 iunie şi ce semnificaţie are

Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, atât în România, cât şi în alte 50 de ţări de pe glob. Astăzi se celebrează copiii, miracolul naşterii şi al purităţii şi dreptul copiilor de a fi protejaţi.

Cum a apărut Ziua Internaţională a Copilului Menţiunile despre această sărbătoare au apărut pentru prima dată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, ce a avut loc la Geneva, în august 1925 şi în cadrul căreia 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.    Cu toate acestea, instituirea efectivă a unei zile dedicată copiilor a venit mult mai târziu. În octombrie 1953, Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a, le-a propus ideea membrilor Adunării Generale a Naţiunilor Unite, care au adoptat-o oficial un an mai târziu.    În 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să dispună de o zi dedicată copiilor. Va fi marcată drept „o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei ONU şi bunăstării copiilor din toată lumea“.  

Nu toate ţările sărbătoresc Ziua Internaţională a Copilului la aceeaşi dată. Aproximativ 50 de state au dedicat ziua de 1 iunie copiilor, la propunerea Chinei şi a Statelor Unite.    Există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulţi copii fără părinţi pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Acest eveniment leagă ziua 1 iunie şi de socialism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă.    ONU marchează această zi la 20 noiembrie, data la care a fost adoptată Declaraţia Drepturilor Copilului, în 1959.

  1 Iunie, Ziua Copilului este zi liberă în România Începând din anul 2017, în România, ziua de 1 iunie a fost marcată ca sărbătoare legală, ce le dă părinţilor şi nu numai dreptul a nu lucra, în ideea de a petrece timp cu cei mici.   La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului este zi liberă. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.

  Când sărbătoresc alte state Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de state din lumea întreagă. Multe dintre ele sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie şi pe 20 noiembrie, dar altele şi-au ales propria dată în funcţie de evenimente istorice.  

Africa Centrală – 25 decembrie Argentina – în a doua duminică din august

Bazilia – 12 octombrie Canada, Egipt,

Elveţia,

Australia – 20 noiembrie

Cipru – 23 aprilie.

Columbia – ultimul weekend din luna aprilie

Costa Rica –  9 septembrie

Cuba – în a treia duminică din iulie

India – 14 noiembrie

Indonezia – 23 iulie.

Iran – 8 octombrie

Israel – 19 octombrie

Japonia – 5 mai

Coreea de Sud- 5 mai

Coreea de Nord – 2 iunie

Singapore – 1 octombrie 

Spania – în a doua duminică din luna mai

SUA – în prima duminică din iunie

Suedia -13 mai.  

Cum sărbătorim 1 iunie În România, de Ziua Copilului sunt oferite copiilor de toate vârstele bomboane, jucării, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi alte lucruri pe care ei şi le doresc.   De Ziua Copilului sunt organizate, de obicei, petreceri-surpriză, evenimente artistice şi ateliere dedicate copiilor, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.​ Însă, cel mai important lucru pentru un copil este jocul, atenţia părinţilor şi timpul petrecut împreună.

adevarul.ro

Advertisements

Related posts

Depuneri de coroane și slujbe de pomenire de Ziua Eroilor la Târgu Frumos

Marius Parteni

Previziunile Zodiacului Chinezesc în 2017

Redacția

Curs festiv la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani 2017 (VIDEO)

Cătălin Cocoș
Încarcă...