RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Zilele ”Mitropolit Visarion Puiu”. Programul manifestărilor la Pașcani

Ca în fiecare an, Mitropolitul Visarion Puiu va fi omagiat la Pașcani, prin manifestări cultural religioase, ediția a XXIV-a. Activitățile sunt prilejuite de împlinirea a 141 de ani de la nașterea ierarhului și a 56 de ani de la trecerea sa în veșnicie. 

Luni, 24 februarie, participanţii la simpozion vor merge la Paşcani „Pe urmele lui Visarion Puiu”. Vor face un popas în zona Gării din municipiu, la casa în care s-a născut Victor Puiu la 27 februarie 1879, unde a fost pusă  o placă comemorativă.

Tot în aceeași zi, la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”  va fi organizată  o întâlnire cu profesorii și elevii, ce va cuprinde evocări şi un program cultural-religios. 

Joi,  27 februarie, Mitropolitul Visarion Puiu va fi comemorat la Pașcani în ziua nașterii sale. Începând cu ora 14.00, la Biserica ”Sf.Voievozi” va avea loc o slujbă de pomenire, apoi de la ora 15.00, la Protopopiatul Pașcani, în sala ”Visarion Puiu” va avea loc o lansare de carte și o conferință. Conferențiază: Col.(r) Dumitru Stavarache, președinte de onoare al Asociației ”Visarion Puiu”. Lansare de carte: Ioan Costăchel, așa cum a fost. Amintiri (1905-1921).

  

Va urma apoi o activitate culturală: ”O prietenie ca o melodie”, cântec și poezie, întâlnire de suflet cu poetul basarabean Vasile Romanciuc și interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Asociația „Mitropolit Visarion Puiu” din Roman organizează în perioada 24 – 27 februarie 2020, Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”. Evenimentele se vor derula la Pașcani, la Mănăstirea Neamț, la Roman şi la Bălți.

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

Related posts

Expoziția “Tradiții de Iarnă” vă așteaptă la Clubul Copiilor

Teona Gherasim

Decalogul căsniciei fericite

Redacția

Eminescu, sărbătorit în școlile din Pașcani (foto și video)

Carmen Bălăceanu
Încarcă...