RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Zi de mare sărbătoare. Pășcănenii au participat la slujba de Bobotează

Ortodocșii si romano-catolicii prăznuiesc în 6 ianuarie botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În biserici se sfințește Aghiazma mare, apa sfintită, care se poate bea doar timp de opt zile, între 6 și 14 ianuarie.

 

La Bisericile din municipiul Pașcani, credincioşii au venit de la primele ore la slujba de Bobotează, pentru a asista la eveniment, dar în special pentru a-și lua în sticle sau căni Aghiazmă acasă.

  

Părintele Dumitru Cristea, de la Biserica ”Sfântul Gheorghe”din Fântânele ne-a vorbit despre importanța aceste sărbători și despre însemnătatea ei.

”Biserica Ortodoxă Română prăznuiește astăzi Boboteaza sau arătarea Domnului la râul Iordan. Este bucurie în întreaga Biserică, este bucurie în cer și pe pământ. Astăzi, mântuitorul nostru Iisus Hristos a mers la râul Iordanului unde a fost întâmpinat de Sfântul Ioan Botezătorul și botezat de către acesta. În Biserica noastră s-a săvârșit astăzi slujba de sfințire a Aghiesmei Mari, se numește așa pentru că este sfințită cu o îndoită formulă pe care o găsim în Molitfelnicul nostru. Această Sfântă Aghiasmă este alungătoare de duhuri rele, este pentru sănătatea trupului și a sufletului, pentru sfințirea caselor și al pământului, ” ne-a declarat părintele Dumitru Cristea, de la Biserica ”Sfântul Gheorghe”.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfantului Prooroc Ioan Botezătorul și Inaintemergatorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează practic sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. 

În unele zone se colindă, se fac și se prind farmecele și descântecele, se află ursitul, se fac proorociri despre noul an. La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reușește să ajungă primul la ea primește binecuvantarea preotului și se consideră că va avea noroc tot anul.

Citește și {loadposition articlescategoryload} – Shortcut

Related posts

Pășcăneancă depistată conducând o mașină fără a avea permis de conducere

Redacția

Guvernul a stabilit noi beneficii pentru pensionarii care au mai puţin de 900 de lei

Răzvan Grecu

Le curge apa în casă şi nu pot interveni pentru că nu au bani

Ema Roman
Încarcă...