NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Zi de doliu la Timişoara, în memoria martirilor Revoluţiei din 1989

Este zi de doliu astăzi la Timişoara, unde în urmă cu 31 de ani, pe străzi, au murit pentru libertate primii revoluţionari.

Evenimentele din Timişoara au dus la căderea regimului comunist câteva zile mai târziu. Eroii care a murit atunci vor fi comemoraţi. Sunt programate slujbe şi depunere de coroane de flori.

Astă-noapte a avut loc Sfânta Liturghie la Biserica Martirilor, iar de la ora 10:00, la Catedrala Mitropolitană va fi o slujbă de pomenire a Eroilor Martiri, oficiată de ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, urmată de depuneri de coroane de flori la Monumentul Crucificării din Piaţa Victoriei şi la Cimitirul Eroilor, unde va fi şi un parastas pentru sufletele celor împuşcaţi în revoluţie.

Din cauza pandemiei, spre deosebire de alţi ani, în această zi de doliu nu va mai avea loc tradiţionalul spectacol de colinde şi pricesne româneşti.

  

17 decembrie 1989 a rămas în memoria timişorenilor ca fiind cea mai neagră zi din istoria recentă a oraşului. Atunci, forţele de represiune au deschis focul asupra manifestanţilor care au ieşit pe străzi scandând ‘Libertate’ şi „Jos Ceauşescu”.

În Revoluţia de la Timişoara şi-au pierdut viaţa aproape 100 de persoane, iar circa 350 au fost rănite.

radioiasi.ro

Advertisements

Related posts

Joc şi voie bună Iugani – 2017 (VIDEO)

Cătălin Cocoș

PROCONSUL – BUN și SIMPLU Pub “LA CASTANI” (VIDEO)

Cătălin Cocoș

Folk de colecție cu Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu pe scena Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu„

Oana Cordoneanu
Încarcă...