NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Zeci de zboruri externe de la Aeroportul Iași. Lista noilor rute în Europa de la aerogara ieșeană

Noi zboruri externe de la Aeroportul Iași vor fi operabile în următoarele săptămâni. Lista noilor rute în Europa din această vară cuprinde zboruri atât de linie, cât și zboruri charter. Conducerea de la Aeroportul Iași estimează un flux de 50 mii pasageri în luna august, rutele fiind în continuare afectate de pandemia COVID-19

Mai multe zboruri externe vor apărea la Aeroportul Iași. Lista noilor rute în Europa cuprinde destinații spre Spania, Italia, dar și curse estivale de tip charter. Destinațiile cuprind rute precum Paris (Franța), Billund (Danemarca), Dortmund, Munchen și Koln (Germania), Larnaca (Cipru), Tel Aviv (Israel), Bruxelles (Belgia), Liverpool și Londra (Marea Britanie). De asemenea, lista mai cuprinde Bergamo, Veneția, Bologna, Catania, Roma, Bari, Torino, Verona (toate Italia). În listă apar și zboruri spre Barcelona (Spania), Eindhoven (Olanda) și Viena (Austria). În plus, mai sunt și curse charter către Heraklion (Grecia), București, Antalya (Turcia)- aceasta din urmă operabilă din 23 iulie 2020. Tot de la finalul lunii iulie intră și cursa estivală spre Constanța.

În luna mai 2018 erau 14 zboruri externe, numărul acestora ajungând acum la 24 de curse. Cele mai multe sunt operate de compania Wizz Air. În lista noilor rute în Europa vor apărea din august cele spre Bari, Verona și Torino, dar și spre Barcelona, toate operate de Wizz Air.

„La acest moment, în afară de Spania, sunt reluate zborurile către toate țările în care avem curse regulate. Mai așteptăm să se redeschidă și Turcia, și Egipt pentru a se relua și charterele de vacanță către aceste țări. Legătura cu Viena va fi reluată repede. Austrian Airlines a deschis Bucureștiul, iar în două săptămâni ar urma să redeschidă și celelalte rute, inclusiv cea de la Iași”, a spus Cătălin Bulgariu, director la Aeroportul Iași.

  

Traficul de pasageri pe 2020 a fost afectat de pandemia COVID-19, perioadă în care zborurile au fost ținute la sol în cea mai mare parte a timpului. Cele mai multe zboruri externe de la Aeroportul Iași nu au mai decolat timp de săptămâni bune. Astfel, în luna aprilie s-au înregistrat 4.800 pasageri, în timp ce în luna mai au fost 6.100 persoane care au tranzitat aerogara. În iunie au fost 8.600 pasageri. Conform directorului Cătălin Bulgariu, prognoza pentru iulie arată 30.000 persoane, media fiind de 1.000 pe zi. Conducerea aerogării speră la un trafic de 50.000 pasageri în luna august. La final de 2020 se preconizează un trafic la o treime din cel din anul 2019.

„La acest moment, numărul de mișcări de aeronave este mult diminuat, pentru că traficul de pasageri este și el scăzut. Astăzi suntem la o medie de 1.000 pasageri pe zi, față de o medie de 4.000 pasageri pe care-i aveam în cursul lui 2019. Suntem însă la o medie de 10 ori mai mare față de luna trecută”, a precizat Cătălin Bulgariu.

Noi rute în Europa ar urma să fie deschise în perioada următoare, discuțiile fiind destul de avansate cu unele companii aeriene. La capitoluil investiții, conducerea aerogării a arătat că acestea au crescut de la 3.5 milioane de lei în 2018 la 74.3 milioane lei în anul 2020. În ultimii 2 ani a fost nevoie de reabilitarea Terminalului T3, dat în funcțiune în 2015, dar și monitorizarea pistei deschise în 2014 și care prezintă numeroase neconformități. În ultimii doi ani s-a trecut și la demararea proiectului privind extinderea platformei de parcare a avioanelor de 7 milioane euro. În decursul lui 2019 s-a achiziționat un sistem EDS Standard 3 pentru securitate, s-a realizat modernizarea acestuia, dar a fost făcut și un studiu de fezabilitate pentru extinderea zonei de preîmbarcare – T3 și a parcării auto.

bzi

Advertisements

Related posts

USR Pașcani trage un semnal de alarmă: „Ne vor îngheța copiii la iarnă în școli”

Răzvan Grecu

Concurs pentru şefia Serviciului de Administraţie Publică Paşcani

Ema Roman

Primăria mai face o încercare! A doua licitaţie pentru spaţiile de la ştrand! Încă o vară fără terase?!

Ema Roman
Încarcă...